Advertise Here

harith ami & muhriz


Internet nie mmg berhantu tipah tak tipu.Dah 3-4 kali tgk org post gambar maggi ketam lah,maggi udang galah lah,saya pon ajak hubby gi beli ketam.Dan dan petang tue jugak nak cari ketam,tamau tunggu pasar esoknya dah.Tapi yg ada ketam nipah je,saya pon belasah je la janji ketam.Lagi masa tue dah nak maghrib,so kene balik cepat2.Tak sampai setengah jam pon masak nya,kata pon maggi kalau tak cepat baik masak nasi.Masak maggi 5 mins je kan,yg lebih tue ialah upacara membunuh ketam.Hoho dua2 takde experience membunuh haiwan,so keadaan tidak terkawal di situ.Masa beli mmg sepit diorang dah ikat,tapi takkan nak masak dgn tali sekali kot?
1)Percubaan pertama;saya letak ketam sekor dlm kuali,bukak api goreng ketam tue boleh tak?melompat ketam tue sampai patah kaki, kesian die sebab tak mati!
2)Hubby ckp cepat2 rendam ketam tue dlm air panas kesian die cedera.So cara kedua(masih gunakan ketam sama yg cedera parah tue),saya rendam dlm air panas baru mendidih,mmg hembus nafas lah ketam tue.Hmmm tak berapa efficient ni
3)Hubby suruh campak ketam tue terus dlm kuah maggi yg tgh dimasak atas dapor.So hubby tukang angkat ketam pakai penyepit,hold ketam 2cm dari permukaan kuah maggi yg tgh mendidih tue,saya tukang potong tali yg ikat sepit.Cara nie macam berhemah sikit tapi ada ketam degil dan nyawa panjang masih boleh berenang dlm kuah tue sehingga menemui ajal.

Fewhhh so much hastle.Riuh kat dapor macam nak potong sekor lembu.Muhriz pon heran tgk mak pak die melompat menjerit.Tapi last2 die tak amik port pon,baik layan Bonnie kan adik?Ini lah hasilnya mee ketam kami
Tak sedap pong!Rasanya macam maggi kari dan tiba2 ada ketam,so what?Maybe sebab guna ketam nipah-tawar dan pahit tak manis macam ketam laut.Kuah tak rasa manis ketam sgt macam masak ketam laut.Huhu salahkan ketam plak,dah die keturunan ketam nipah,nak buat macamana.Pasni tamau dah beli ketam nipah,i is tak gemar membunuh bunuh nie.

5 comments:

zailamohamad said...

hahaha kak ila buleh imejin lagumana..

dulu masa ngandung ko Haziq ngidam nak makan ketam, pah MIL buat, cara nak matikan ketam tu rebus air dulu then masukkan ketam tu & tutup puyuk tu, kang dia lari keluar pula..

the best ketam akak pernah rasa bila husben bawa balik dari sabah haritu..nanti nak g KK jangan lupa makan seafood tau:P

Ami said...

hahaha meme bunyi darat dok,nok make tapi tok panda hehe.tapi meme dio tawar+pahit sket ko kak?Aaa tuh la,sebab tue ami book apt hok ado dapor di saboh nati,niat nyo nok gi pasar basah die beli haiwan2 laut.kalu dok hotel sapa 4 hari make luar puas gok,tamboh ado si kecik ni mesti makan food mama masak.

mamaJong said...

Hehe..so chomel...msti chomel sgt adegan mmbunuh ketam tu kan?muhriz plak wat donno jee..hihii

Anonymous said...

sebenarnya kalau yang sedap tu memang guna ketam nipah, kedai yang popular semua guna ketam nipah sebab isi banyak dan lagi manis, mungkin cara masak kot, lagi satu cara mudah untuk matikan ketam letak je dalam fridge. ini masa kat sabah dulu orang yg jual beritahu saya dan memamg betul sebab dah buat. just info :)

Anonymous said...

Lagi 1 kalau pahit ni orang cakap ketam batu, takut salah beli ketam je sebab ade orang konpius ketam nipah degan ketam batu. Wallahuhuallam

Post a Comment