Advertise Here

harith ami & muhriz

Assalamualaikum

Monday lepas mama,babah and Muhsin ke Nuclear Dept,HKL.Abg Muhriz cik nie tolong jagakan di Kajang.Muhsin kene puasa for 4 hours,test scheduled at 8am,tapi tgk2 kul 11 baru start.Nuclear Dept ni tak silap ada di HKL and Hospital P.Pinang aje.Kami pilih HKL terus lah sebab mmg surgeons di Hannover referkan ke HKL dan dah pegi follow up situ.

Muhsin had laparoscopic Hynes pyeloplasty robot assisted surgery in Nov 2013 to remove an ureteropelvic obstruction.His surgeons di Hannover mmg dah tulis dalam referal letter to HKL yang Muhsin needs a nuclearimaging test to check the kidney functionality again at least 4 months after the operation.So Datuk Dr Zack from HKL scheduled one for him.Sebelum surgery Nov 2013 tu pon dah buat this test(DTPA) so I kinda know what to expect.He needed an IV line untuk inject substance(isotop sth namanya),that liquid akan travel to his kidney then bladder which could be seen on the monitor.Macam contrast test.So for that to happen smoothly,Muhsin needed to lay on his back for 40mins.Nov 2013 die baru 6months,boleh la baring.Sekarang baring kalau nak tido je,sekrang jgn haraplah.So he was put to slee(bagi ubat tido orally).Patut after half an hour dah tido,tapi Muhsin ni budak kuat sejam baru pengsan.Itu pon ngam2 bgn sejam after that,1min nak habis test tu.Itu yang kene puasa tu,takot aspirated.Setting an IV line at this age was far more challenging dari masa die kecik dulu.Meraung tu mmg lah,tapi yg tak tahan,die bite wire tue semua nak bukak.Nurses asked me to wait outside,takot saya tak tahan tgk kot.Little did they know,saya dah pernah tgk lebih dari tu.

Gambar masa test di HKL Hubby tak bagi ambil.So mama letak la gambar Muhsin dgn line nye masa last operation in Dec 2013.Due to previous surgeries,mmg susah sikit nak set IV line kat tangan or kaki Muhsin ni sebab dah byk sgt guna.Darah pon ambil dari dahi dah.So last operation tue,after 4 days,lines yg kat tangan n kaki rosak,the surgeons had no choice but to put a central line kat leher,Muhsin was sent to OT for that.







 Honestly the initial result from DTPA test last Monday agak merisaukan mama.Tapi staff kata let they analyze first.Doakan Muhsin.Saya dan hubby berharap sgt muhsin tak perlukan surgery lain dah.Kami sentiasa doakan yg December lepas tu the last one,semoga penyembuhan yang Allah kurniakan sekarang tiada berpenyakit.Tapi kami sentiasa redha atas semua yang Allah aturkan.Doakan Muhsin.
Assalamualaikum

InsyaAllah esok dah 1 May.May is a special month for us.In 16 days,Muhsin will turn 1.Our baby miracle :)
Alhamdulillah sekarang sihat2 aje.Monday ni ada DTPA test di radiology dept,HKL.The test is to check how the kidney's doing after his operation last Nov.Mama doakan semuanya ok untuk sayang mama ni. Muhsin sekarang mmg tak ada health problem apa2.Kalau yg tak tahu,mmg tak akan sangka all the things he had to go through.He had his 5th surgery last December,4 weeks before we went back to Malaysia.But I didnot blog about that.Mama doakan itulah surgery last untuk anak mama ni.

Muhsin @1 day old :)


I didn't get to see n touch him until day 3.So hubby lah amik gambar n showed to me :)
Assalamualaikum

Friday lepas Muhriz ckp nak buat sand castle.Dari DE lagi,bawak pegi shopping malls is the last activity for the boys,so hubby ok terus la nak ke beach.Saturday morning,tak pagi pon 1030am hihi ke penang kita.Early lunch di kapitan,gambar takde sebab lapar sgt.Saya biasa lah akan order the same thing,bertahun2 pegi kapitan pon order sama,nasi beriani + ayam tandoori,hubby nan set.tak yah tgk menu pon sebab confirm kitorang order yg tue jugak.Muhriz suka lah sini ada aircond(1st floor),bersih.Cuba mama n babah makan di Line Clear manjang ckp nak balik :p

After lunch terus ke Teluk Bahang.Since panas lagi kita gi Taman Rimba dulu.Okla jeram ni byk kolam,kitorang gi atas sekali sebab cetek situ huhu.Pastu muhriz kene gigit nyamok,hubby dah cuak,takot ulat je.swimming suit bawak saja mama tak ingat nak pakaikan.Puas la pujuk die jom gi beach pulak.tapi die mandi dlm 10mins tu hilang dah merah2.So tunggu je la diorang main situ dulu.After half an hour baru ke beach.Alhamdulillah mendung so walau baru 330pm tapi tak panas.takde nye die buat sandcastle tue,asik mandi je.Adik pon cool je,siap makan pasir.Took turn mandi dgn babah,mama tak mandi malas tapi last2 kene mandi gak sebab adik wee atas mama.

So if you're looking for public beach nak mandi2 di penang,try lah yg ni.betul2 dpn Spice Garden,Teluk Bahang.Taman Rimba pon tak jauh dari sini.Kalau belah ferringhi kitorang kurang sikit,crowded dan air die cam tak best je.

Lepas mandi cari cendoi penang road,syok!










Assalamualaikum
Hihi lamanya tak update.Bukan takat tak update,bukak blog pon tidak kihkih.Hari ni tiba2 nak bukak blog sebab Muhriz tanya bila nak balik germany!Adoi sayang,mama pon takde jawapan lah.Mama pon kalau boleh nak balik juga.So dah 4 mths balik msia,kat fb active je.tapi active tue time boys ok la.Most of the times asal mama pegang hp je abang Muhriz ada lah ajak nak main train,nak main car nak baca lah.Adik pulak nak rampas hp dan baling.Laptop jgn harap nak guna time Muhsin tak tido.Hubby pon surrender dah hihi.Ok maybe pasni mama update lah sikit2 tapi maybe more frequent.Rugi pulak tak record pasal budak2 ni somewhere.Cepat besaq depa ni,satgi ckp nak kawen dah :p
Another reason ialah internet yg slow.amat slow geramm aah maxis ni.maybe ni last month guna maxis.dah complain pon macam tue jugak.Dan for me,a post without photo adalah tak best.Tapi nak tunggu upload satu gambar pon mak nak nangis. 
Ok start dgn journey back home.Last December.Departed from Hannover on 28th of Dec and safely arrived the following day.Boys ok je dlm flight tapi tido gilir2 so parents nye langsung tak boleh tido.Rasanya the whole 24hours journey hub and I tido 3 jam je kot.Sampai msia hubby demam for 4 days hihi.Alhamdulillah after 1 year di DE,pergi bertiga,balik berempat and a total of 18 pieces of luggages+boxes.Buggy patah tak amik balik lagi kat airport.

Transit @Schipol Amsterdam.Nice airport.Tapi loungenya is not so baby friendly.ada satu je baby room?And no playroom at all huhhh





 Malaysia dah

 Dinner di KB

semlm call KLM lerr kira2 ada lagi satu kotak boleh bawak.so sape2 nak pesan WMF or manduca boleh msg sini or add me kat fb ok tapi kene order before thursday.pesan beemer tok bleh ok?hehe kitorang balik 28 dec ni



Mintak rajin hupdate sikit sebab dah nak balik msia ni.On Muhsin 6mths of exclusive bfeeding, dah solid pon adik ni.Tapi mana nak ada masa ni,kemas barang satu pon tidak lagi tapi nak balik for good dah after xmas.Next week pulak his last surgery InsyaAllah.Mama doakan ini yg last.Busy bershopping lagi,ada jugak yg pm boleh tak kirim2 barang.Sorry ye yang besar2 tak boleh kot sebab tak amik kontena pon except utk kete bapaknya.Yg lain antar kot laut gak tapi takde lah satu kontena jadi tak de lah murah.Nak pesan manduca ke yang ringan boleh la.
So yg kene balik dulu HWS237 ni.mintak2 selamat semua and boleh kurang tax kaw kaw punya.HSW237=Harith Wan Salmizaini 23 July is my birthday hehe.Ingatkan nak amik date anniversary tapi tak available.Kete ni mmg sentiasa comot sebab jarang basuh,sini car wash mahaiii.


Ok nak sambung buat list.So many things to do.


Alhamdulillah,Muhsin was allowed to go home 10 days after the surgery(9.11.2013).It was supposed to be the "simplest" surgery among the 5 he needed.Surgery was successful and my brave boy tak payah morphin pon.He woke up 2hrs after the surgery and was sent back to his room,tak payah dok ICU dulu.So we thought everything was good,in 3 days boleh balik.Turned out not!Muhsin caught this rare post operative bacteria infection which sent him to NICU for 2 days.Surgery was on Thursday, Sat afternoon,tiba2 aja badan menggeletar,mulut berbuih,vomitting,stretch kaki,badan,temp shot to almost 40.I had never seen him so sick before :( So I rang the nurse,nurse terus panggil surgeon but he said maybe just sakit from the operation as they had started to reduce the painkiller.Ok fine but deep inside dah rasa it was something else.Mlm Sabtu jadi lagi,around 2am and after painkilller.I was almost right,kalau sakit sebab operate kenapa lepas dah bagi painkiller jadi macam tue.The surgeon yg on call dtg lagi and said they would send him for CT scan to see for possible tremor(in some cases body shivering relates to tremor).I knew the dr was wrong,I knew his condition tak ada kene mengena dgn otak!If it was not the withdrawal symptom(from the painkiller) it must be something else.So ahad pagi,again temp shot to 40 but this time no shivering so we knew already,mesti infection,so terus amik darah and muhsin was sent to NICU.the surgeon described his condition as very ill :( NICU is one place I dread going back,it's too much for me.It reminds me of Muhsin previous condition,his 38 hospital stay right after birth.But they had no choice,NICU ramai nurses.I was not allowed to sleep there so I told the nurse kalau Muhsin nangis just called me,I would be sleeping in the surgical ward downstairs.So they did.Pukul 3 pagi,pukul 5 pagi.Muhsin dah start takot nurse,doctors so they had to cover his bed so Muhsin tak nampak nurse or doctor lalu lalang.2 days in NICU and 3 different antibiotics,6 times kene amik darah tangan kanan kiri,kaki kanan kiri,they released him back to the surgical ward on Wednesday.The drainage from kidney needed to stay until urine was clear from bac.So for the next 3 days,macam tuh lah cycle nye antibiotics,blood test,urine test.Mlm mamanya tak tido mana since the nurse came in every 2-3hours to check the drainage,give antibiotics,clear the urine bag,bgn pump lagi.Around 5am adik dah bgn.So mmg mak panda lah mama but it's okay,to see him smiling again hilang penat semua.Masa kene infection tue all the nurses and dr comment ckp Muhsin dah tak senyum,dulu suka senyum.Of course la kan,tiap2 hari kene amik darah sapa boleh senyum.So we went home on Sat afternoon,tapi monday pegi balik,another blood test and the dr dah confirm lab ckp mmg tak ada bac dah,urine pon dah okay.The surgeon ckp bacteria tue rare dan ganas,that was why he was so sick.Alhamdulillah Allah permudahkan semua akhirnyaSurgery site dah okay,no more dressing and scan pon kidney is working fine again,wee wee makin byk!So this Monday ada follow up with his atuk(HOD heheh) and he will decide on the date of his last operation.

Right after the operation

 Puffy face.
 Drainage direct from kidney.so kene hati hati
 Our room was empty.Adik kat NICU
 NICU.demam :(

 Back in surgical ward.
 Boring kat katil dok dlm babywagen
 Abg as Mr Dr hehe
 In playroom.Not too far from our room.
 See his happy face?

 His med.Masa 1st operation he got 13 of these.Can u imagine?
 Thanks Christian.His fav nurse.We will come back in a month