Advertise Here

harith ami & muhriz

Salam,

I have been a breastfeeding advocate since the day I was pregnant with my first son,Muhriz.For my love of breastfeeding,I just started an online business selling breastfeeding products again.Last time I stopped selling medela pumps because we moved to Germany for a while,beranak pulak huhu.This time tak ada medela tapi I focus more on affordable brands,like Malish and nanti nak add Lacte etc.Now still ada Opening promotions,so come and support me :) All pumps come with local warranty and my bizz is registered with SSM,jgn risau

fb: LactaHero





Salam

Malish Ilaria is by far the most wanted Malish Pump, it's one of the most affordable heavy duty breastpumps with very good reviews in the market.Kalau mommies mmg aim to breastfeed n express susu,you need a good pump.Bagus dan harga berpatutan is a double bonus! 

Now LactaHero ada sale,Ilaria + GabaG for RM450 only. GabaG design is trendy,but what's more important is,it can keep your milk cool for 16hours!Best tue, 2packs of ice gel ada disertakan.
Retail Price for GabaG(picnic collection) alone is RM89 to RM97.So RRP for this package is RM 539+

Nak GabaG aje pon boleh.Or Ilaria with the free gifts pack pon ada.Check out fb LactaHero ye,tenkiu!



Salam,

Rasa cepat sangat adik ni besar.He will turn 3 this May.My baby fighter,kalau tak tgk surgery scar die mmg tak percaya how tough his first few months was.Tanya nama die akan cakap Muhsin,tapi panggil adik,kededek jangan cakap.Sekarang masih tak boleh kene tinggal,mama masuk toilet pon still jadi tukang flush kan haihhh next year dah school tau adik!



Assalamualaikum

Last saturday n sunday bawak boys ke penang.Penang ni always close to my heart sebab penah stay sana for almost 3years.Selalu je ke penang tapi byk pegi balik hari tak jauh dari loq staq dalam sejam je.kadang hari weekend tak tau nak makan apa,hubby ckp jom lah pi nasi kandaq.Bab makan harus cargass hehe.Tapi this time plan asal nak bawak boys tgk horsey,agenda tersembunyi mak pak nak makan nasi kandaq,cendoi,laksa,tandoor,bfast tun sardon,babah n mama yg over sebenarnya hikhik

Anyway,our boys had soo much fun here.Entrance fee is RM5(adult) RM3(kids) opens from 2pm to 7pm.You are allowed to feed kuda kuda semua with hays(RM5 satu bekas)kalau dah tau balik pulau tak susah nak cari ni,dia satu jalan je dgn laksa janggus,datang dari bayan lepas lagi senang jumpa.so before/after ke sini boleh la pekena laksa glamer tue,tapi honestly saya suka laksa kedah lagi,hubby suka la janggus ni.horse riding is charged RM17(kids) pusing dlm 10-15mins kot uriz nie.Kami ni dah lama nak bawak uriz horseback riding tapi kalau kat yg pantai tu tak lah,hubby kurang yakin.crowd ramai,safety tak terjamin.
Kat sini ponnies jinak berkeliaran,diorang lepas je.kiut giler siap masuk dapor minum air kat sink.and this area is clean n well maintained.biasa tempat horsey kan berbau,sini sgt ok,highly recommended!we came early and had chance to chat with the owners(malay uncle married to a chinese aunt),diorang were kidding ini hobby their daughter sebenarnya,but she's all grown up,got married n no longer interested with the horses,so they the parents have to take care of the horsey  hehehe.So if you guys dtg ke penang,donot miss this place k.










Alhamdulillah,dah masuk 2016

So this year abg Muhriz dah 6tahun.Kami hantar Muhriz ke PRA,sebab tahun 1 insyaAllah ke sekolah kebangsaan yang sama.Fyi,pra ni kindy under sekolah kebangsaan,di sekolah yang sama dan akan join activity sekolah macam biasa,cuma waktu persekolahan lain sikit 745am to 12pm,makan di kelas diorang,tak perlu ke kantin macam kakak and abang year 1 to 6.Die tak sama dgn KEMAS dan tak semua sekolah kebangsaan ada PRA.

Mula mula undecided juga sama ada nak sambung kindy lama(PASTI) atau ke PRA ni.PASTI selama 2 tahun die kat sana ok sgt,membaca,mengaji nasyid baca doa etc.dan tanya kawan yg hantar anak ke PRA pon semua review cakap ok,bila nak masuk standard 1 dah biasa dgn sekolah,ujian saringan pon ok.So decision kami based on ke mana nak hantar die standard 1 nanti.Both Sek Keb(SK) n sek Rendah Islam distance nya sama dari rumah.Sek Keb(730am-1:15pm) kene ke KAFA (3pm-5:30pm),kalau SR Islam stay sampai ptg(730am to 5pm)
1)Kalau  ke sekolah rendah Islam,baik sambung di PASTI aje.Syllabus mmg in sync and nanti ada ujian kan.Muhriz ni mmg manja dgn cikgu kelas die,tapi umur 6 tahun tukar cikgu la,pengetua yang ajar.Kalau stay sama ustazah mmg mak die hantar sini la haha
2)Kalau ke sekolah kebangsaan,kami akan hantar ke PRA.part mengaji n kelas agama,kami register die di pusat pengajian agama tak jauh dari rumah.Guru Pra are qualified teachers sama dgn guru sekolah kebangsaan.Kami applied dari August lagi sebab tempat limited.

So ke PRA la abang Muhriz.1st day orientasi,tak ada drama pon okay sgt je.Muhriz masa school break(Dec) kami mmg hantar ke class jugak tapi for 1mths je,2jam sehari.School break Dec 2014 pon saya hantarkan class(reading n writing) sama juga.So die mmg tak ada melepak lama pon cuti sekolah,cuti lama sgt takot liat hihi.few days sebelum pegi PRA pon dah wirid kat die he's going to a new school,jumpa new friends n teachers.Alhamdulillah ok semua even die kene bangun makin awal,which is bagus sebab mmg solat subuh dalam waktu la.So 2nd day,Muhriz dah kene join sekolah punya weekly assembly dgn abang n kakak.every week macam tu.Cikgu PRA ada 2 orang,class of 25 students.makan 2x,pagi n time recess at 10am.parents kene ambil punctual di tempat parents menunggu,cikgu akan temankan kids kat situ sampai parents ambil.Bagusnya masa tunggu ni la parents dok sama sama,boleh kenal n borak kan hehe.Muhriz cakap this school is for big boy like Uriz even paling small kene dok dpn sekali
Mama n babah harap this is the best for you okay.Mama busy juga la sebabnya ambil dari kindy 12pm next 3-4pm ada iqra(sun-thursday),tuesday n thursday ada swimming class 5pm to 7pm,taekwando every friday from 8am-10am phewww

Salam
Semalam baru selamat pulang dari cuti cuti 5d4n jakarta/bandung. saya nak share sementara rajin ni.Entry panjang ni wakakaka semangat lebih.cerita Perth rasanya malas dah nak tulis.So ini tips kepada yang tengah plan nak pergi.kami ni plan nak ke indon ni buat dlm 1 month je.25/11/15 beli tiket flight,24/12/15 gerak hehe.Orang cakap Jakarta has one of the worst traffic in the world,so kami pon mmg merasa la macet.patut Jakarta to Bandung (170km) takes 3hours je tapi kami pegi salah masa,sebab sana pon tengah cuti,jadi 13jam okay,haishh.anyway

Day 1: travel to jakarta then jakarta to bandung
Day 2: pasar baru,lunch,fos,cihampeles,dinner
Day 3: kawah putih,lunch,cibaduyut,kilang kain kopo,amanda brownies/kartika sari
Day 4: travel to jakarta,monas,masjid istiqlal
Day 5: travel back to KL

Duit
Asingkan siap2 untuk supir/shopping.Macam supir saya bayar tiap hari.So mmg saya asingkan.Sana ramai pencopet,duit kene jaga.bag pakai ke depan,tak payah nak kira beria duit depan orang.supir ckp bila ntah dlm 1week tue aje 3msian hilang duit sekali passport semua lah. Jgn lupa bawak duit lebih,rm pon takpe,ada some kedai cam rumah kain kopo accept RM. Activate atm card untuk oversea withdrawal,sana ada Maybank and CIMB byk.Tak tipu mmg akan terlebih budget punya!


Flight ticket
Of course nak senang beli airasia/malindo KL-Bandung je terus.MAS xdek direct ke bandung.Tapi sebab kami nak pergi long weekend yang 24/12(maulidur rasul) + 25/12 (xmas) tu dan sebulan before baru cari tiket (25/11),x dapat la murah airasia/malindo.so pilih MAS to Jakarta.Good things kalau naik MAS of coz 1)tak yah risau luggage limit kalau shopping tu 2)ada meal 3)ada entertainment.Yg tak berapa best is Jakarta ni 170km dari Bandung.Optionnya 1)amik supir 2)amik train Rp100ribu/pax. Kami pakai supir.ticket flight for 8pax RM3600.Masa tue airasia dah RM400+ one way per pax belum campur luggage.Muh2 mmg dah kene ticket full price sebab ambil seat kan.Airport tax since Feb 2015 dah tak ada.

Supir
Supir Bandung
Dtg ramai mmg kene hire a driver.Kami a group of 8,so pakai supir je senang.ni saya share contact and cost supir ye. Kami guna isuzu elf short (11seats).Mula2 supir offer Hyundai H-1 yg macam Alphard tu tapi yg tue 7 seats je.x mau nak yang besar lagi,ye la konpem2 la kalau dari airport n ke airport luggage penuh.Supir kami nama pa jaja,boleh tempah kek lapis juga dgn die kalau berminat.Bos die yang saya deal nama Ayung,sgt cepat reply wassap ni.Saya contact byk supir,Ayung ni antara yang paling layan kita tanya n request macam2.some tue seminggu baru reply hehe.supir kami ni sgt amat punctual,terlebih awal pon ada,janji kul 9 kul 830 dah sampai,janji 630 kul 6 dah tercegat depan homestay.ni rate die
Day 1: Jakarta airport to Bandung : Rp1.1juta
Day 2: Bandung                    : Rp650ribu
Day 3: Bandung+Kawah Putih      : Rp700ribu
Day 4: Bandung to Jakarta hotel : Rp1.1juta


Supir Jakarta
ni saya guna untuk airport transfer(hotel to airport) je.Sebabnya kalau suruh hotel arrange,diorang charge double the price.Mula mula mintak suzuki elf short yg 11seats tue,tapi 1 day before pak cahya ni msg ckp van tu rosak so die ganti dgn 2 toyota innova.
Pak Cahya ni sgt friendly,ringan mulut bercakap.Die juga boleh bawa kita pusing Bandung,charge nye sama.Supir ni pon saya recommend juga,saya tak ambil die untuk di Bandung sebab date saya di Bandung tu die x available
Hotel(Senayan,Jakarta) to Soekarno Hatta Airport : Rp250 ribu x 2


Hotel
Hotel di Bandung-Rumah Sarwestri Bandung
Kalau travel ramai mmg suka cari homestay tak kira la rumah or apartment.And dah few times jalan dgn mil ni mmg tau mil mmg suka kalau boleh masak masak sendiri juga.Ada juga la standby sardines,beras,canned sardines,curry ayam. Bfast owner homestay sediakan,lunch n dinner byk makan luar tapi ada hari yg dinner kat rumah je.2nd time saya book thru airbnb ni.owner sgt baik.pagi pagi belikan breakfast,hari kami keluar awal right after subuh,die tapaukan bekal roti dan air2 semua.Rumah ni 5 bedrooms tapi kami perlu 3 je,so kami sewa tingkat atas,dapor tingkat bawah,no hal boleh je guna dapor.Room is well equipped dgn air cond,big comfy bed,water heater,siap ada ruang solat,ada mesin basuh juga.ada common area,penting tu.kalau dok hotel balik hotel semua masuk bilik sendiri tak best gak.rumah ni besar,muh muh suka sgt la lari merata.Location di housing area,dlm 15mins dari center tapi kalau guna supir takde problem.
3 bedrooms homestay x 3Nights : RM 960


Hotel di Jakarta-Somerset Berlian,Senayan Jakarta
pon cari homestay/serviced apartment.dpt Somerset Berlian,dlm 20km ke airport.Penting tue sebab flight balik KL kami pagi so takmau hotel yg kat center,kalau macet(jem) tak pasal terlepas flight kan.So standard service apartment hotel lah facilities die,ada swimming pool,gym,kids activity room.kitchen,washer+dryer.location mmg housing area juga,xdek la kedai2 makan ni,tapi kami stay 1nite je just order pizza.front desk n housekeeping tip top.Kami sampai dari bandung awal around 9am sebab takot jem,straight ke hotel n saya tanya if possible nak check in awal,kalau tak boleh it's ok,just nak letak luggages je dulu.Diorang ckp takpe diorang siapkan bilik cepat sebab ada 2boys tue(muh2 la kan) kesian boys penat.Dlm 10am + apartment kami siap!Nak order dominos pon saya mintak their help to call n order.So kalau travel ramai2 sila usha this hotel ok.Breakfast buffet pon okay la.
3bedrooms executive apartment x 1 Night: RM505







Shopping
Pasar Baru
Sapa tatau pasar baru kan hehe.kalau guna supir standard la die akan contact sorang porter yang akan bawa n teman kita ke kedai n tolong angkat barang.Porter ni die tak akan ckp berapa kene bayar kat die,tapi faham faham la,bagi yg berpatutan ok,jgn pula mentang die tak mintak kita tak bagi.Pasar baru ni 7tingkat kot,tak daya le nak redah semua.Anak2 dah la bukan dok diam.So kene tau dah apa nak beli,n kalau survey harga n pattern siap.so takde la dok termenung je pikiq msia lagi murah ke sana lagi murah ke kan.Saya mmg aim nak lace 3d n prada lace,cotton n telekung.ahli cik kiah lain pon lebih kurang,so guess what,dlm masa 2.5hours kami siap shopping okeh.itu pon anakanda siap lebam kepala main lari2 dlm kedai pastu jatuh.jugak sepahkan food.korean cotton dpt Rp160ribu/4m,prada lace untuk skirt (with lining) dpt Rp300ribu,3d lace with lining dpt Rp500ribu.telekung macam2 harga,yg cotton paris Rp200ribu dah dpt.pasar baru ni boleh tempah siap dress,pants and even langsir pon.so kalau ada plan nak tempah pergi la pasar ni dulu baru tempat lain,selalunya the next day baru siap n diorang hantarkan ke hotel.






 FOS
fos berlambak tapi saya pergi 2 je,rumah mode n satu lagi lupa nama.price cam takde la murah sgt kot,saya rasa baik pesan kat hubby kalau die outstation je hehe.tapi boleh la kalau alang2 dah sampai tue.


Butik bidadari taman kopo
ini kalau guna supir mesti die bawak.Kami pegi  the day after pasar baru.so kira balik pasar baru,bertenang,kira mana tak cukup,top up beli kat rumah kopo.die bukan di shoplot but rumah teres,buat gedung jual kain pasang.telekung,lace semua pon ada.kalau nak kira selesa bershopping dgn boys tue,mmg sini lah,harga pon murah sini.tapi bab kain quality wise saya tak sure sebab sini just beli telekung.

Kudapan Bandung
supir cakap boleh ke amanda n kartika sari.tapi kitorang pegi Amanda je sebab dah penat n kat situ pon dah pokai hehe.saya beli brownies n bagelan je,bagelan tak kene tekak pulak,bace online org kata sedap.sudah nye semua saya n hubby bagi kat org je

Sightseeing
Yang paling glamer of course Tangkuban Perahu,tapi rate die dah revised now untuk foreign visitor kene Rp300ribu/pax,sini lagi dekat dgn Bandung tp ramai peniaga akan ikut kita,pak jaja ckp ramai zombie.So kami pilih Kawah Putih,dlm 2hours drive dari Bandung,entrance fee Rp50ribu/pax,kalau drive naik sampai atas kene lagi Rp150ribu.Boleh juga park kat bawah and naik ontang anting die(shuttle) tapi tak payah la suh je supir drive ke atas.lawa this place,ada bau sulfur tapi ok je boys pon.Kat parking area bawah tue ada jual strawberries n blueberries.Jgn beli blueberries,serious masam hehe.Kawah Putih ni kat highland,cam ala2 cameron highlands kita la,so jalan sempit,byk org tanam sayur,strawberry n sedikit dingin.tak sejuk pon tapinya.kami sampai sana dlm 9am,10am gerak balik dah.







Food
Kalau guna supir mmg la die bawakkan ke kedai yg mark up sikit sebab dpt commision kot ek.Selalunya kalau masakan padang supir akan bawa ke Simpang Raya,masakan Sunda yg menjadi pujaan rakyat msia hehe Dapur Sangkuriang n Restoren Belacan.Budget la at least RM20/pax kalau makan sini.Kami 6adults everytime makan kene dlm Rp400ribu.Muhsin Muhriz tak kira la depa kutip nasi ja hikhik.Kat indon byk sgt hawker,tapi saya mmg tak berani beli.sekali je sebab Muhriz ngamok sakan nak Es Durian.Ada juga makan kedai masakan panas biasa cam kedai tomyam kita,harga macam standard msia je,nasi goreng Rp15ribu,mee goreng Rp12ribu...food indon ni tak berapa masuk dgn tekak saya kecuali masakan padang.Lauk padang mmg suka sebab selalu juga makan kat hover di kota bharu tu.kalau mee/nasi goreng rasanya sama je mana2 pon cam guna indomee nye paste.sib baik la dok homestay kan,ikan sardine cap ayam juga pujaan hatiku kalau hari tak larat nak keluar makan tue.Tapi saya suka bab juice,diorang ni suka minum juice kot.yg fav alpukat sedapp.nak try sirsak(durian belanda) tapi asik habis je.pastu asik minum teh kotak,teh botol,teh pucuk,minum yang dingin best gak

Tips
Orang indonesia ringan tangan bagi tips.Kalau tolong assist nak parking mmg supir bagi,tolong tahan kereta sebab kita nak cross jalan pon die bagi juga.So kita pon ringan2 kan lah,kalau ada org angkatkan barang ke,hulurlah k..

So overall,Bandung is a must go.saya rasa bandung lebih bersih dari jakarta.hijau je byk pokok.Ok je gi sini bawa anak pandai la adjust kan,unless mmg nak pegi borong kain hehe.ok hope this helps sapa2 yg nak ke sana!

Assalamualaikum

Muhriz n Muhsin ni mmg lost count bape kali gaduh sehari.Pantang dekat,5mins they are okay peluk memeluk, sayang menyayangi,share barang  tapi next 5mins siap kejar kejar baling baling! Siblings fighting is a normal thing I know tapi kadang things get out of control cepat sangat,tengok2 ada yg lebam atau merah dan pastu nangis macam kene pukul rotan. Kadang benda gaduh nye takde benda pon saje cari pasal.Sape pakai slipper paling cepat pon jadi topic.adik akan cakap yeay adik no 1,abang no 11.pastu abang ckp eh adik la no 11,no 11 best.adik tanya ye ke no 11 best?tak best la pangggg gi pokk sebijik belakang abang -_- tangan adik ni manjang buat gaya nak tumbuk orang,mama pon silap masa kene.Yang paling ingat diorang ni penah gaduh pasal satu toy train yang mmg tinggal rumah tokma di KB,mmg train tue takde depan mata pon.Adik saje la start"toy train yg rumah tok ma tu adik punya" hahh abang ape lagi "abang punya!" . sudahnya adik gigit betis abang sampai lebam.Lebam penuh kesan gigi rongak adik hahaha kesian ada kelakar pon ada.

Yer,selalu adik yang start and provoke abangnya.Geramm makkk.

Hubby mmg selalu pesan,jgn paksa Muhriz to give it up just because die abang dan adik kecik lagi.Unfair macam tuh.Tanya die elok2 kalau die okay to negotiate dan puji kalau die mengalah. Tapi die kene faham lah siapa salah. Kalau adik salah still adik salah even abang yang mengalah.Muhsin takde istilah negotiate dlm kamus die,baru 2yrs+,biasalah mmg expected pon.2 tahun ni ego tinggi,semua benda die je betul,jadi kita kene sabarrr haha.

Tapi,adik adalah cepat sejuk.die tinju orang,gigit orang then die okay.die jarang nak rasa bersalah,jarang sangat la.sebab die tak akan cakap sorry punya,siap warn abang suh stop nangis ada.Die more to rasa kesian abangnya nangis,satgi die urut balik dan tanya mana sakit yang die gigit tu.Babah kata ni perangai mama wakaka.Abang biasa,penuh drama air mata.Anak sulong mmg nampak independence sikit tapi senang tersentuh,manja sikit.Biasa la,itu cam babah dia nampak cool tapi hati ada taman kihkih

Gaduh tak lama diorang ni,selalu 10mins ok dah,then siap boleh share ice cream.lepas tu dok dekat sgt gaduh lagi pulak.tatau la berapa cycle sehari nie kadang mama rasa nak sorok pasal x larat nak jadi referee ke pendamai ke,boleh?

Tapi ni gaduh sayang,mama tau just besar satgi jangan gaduh bertinju okay,boys!