Advertise Here

harith ami & muhriz

Assalamualaikum


Type cepat2 sebelum malas.So 2nd week of school holiday hari tu we went to Perth with family belah hubby,pack of 9;7 adults and my 2 boys.Dah stay for years di US UK Germany tapi that was my first time to the land down under so I was so looking forward to the trip hihi.Tickets bought end of March,masa Matta sale tu tgk website MAS pon on sale juga.Hubby dan saya arranged,planned the itinerary and reserved semua (tickets,vacation home,car rental,cruise tix)dan dibelanja oleh mil,hihi thanks ma!Masa google pasal Perth ni I found out that ramai Malaysians dah pegi Perth ni,mostly family n trip kawan2.Dan masa kat sana pon mmg jumpa so many Malaysians.So saya akan try bagi info yg agak2 bleh help others to plan their trips to Perth
Day 1

Arrival
Departed at 930am,kami pilih MAS.dpt price best RM910/person.Flight was smooth alhamdulillah tapi sy sebenarnya adalah tidak sihat.Demam and food poisining dlm flight muntah2 n tido je,sib baik boys tido juga.Australia ni mmg ramai tau mmg strict sikit kalau nak bawak masuk makanan kan tapi Alhamdulillah kami punya clear je,yang penting kene declare and of course jgn bawak benda2 yg mmg tak boleh.What I did was letakkan semua makanan dlm satu luggage je dan list out barang2 tu and have the list with you.Kami bawa maggi,beras,sardine,formula milk,teh,coffee,ayam/daging rendang/kari in can,sotong in can,kiub ayam/ikan bilis,some instant paste(nasi goreng etc).fresh products macam vege x boleh la.and dairy products mmg kene declare, susu formula is okay but i think cheese,3in1 semua tue x boleh.n kalau yg ada egg based pon diorang strict sket.Upon arrival kene isi card,make sure u tick kalau bawak barang makanan.What happened to us diorang tanya apa kami bawak?is everything commersially packed?ada yg pack sendiri tak?jawab dgn muka confident sikit,then they suruh aturkan bag semua,ada a dog datang hidu2 then yeayy lepas je tak payah bukak pon luggage food tue hehe.so declare okay n make sure u bawak yg commersially packed kalau nak senang cerita.
Car rental
lepas bag clear,keluar2 beli simcard vodafone sorang satu(1G data for AUD 20)then claimed van from Europcar.Saya dari dulu travel mmg setia dgn Europcar.Sebab kami ramai so ambil Toyota Hiace 12seaters,got it for RM1950 for 5 days,mileage limit 1000km.License no worries bleh guna driving license msia je sebab ada translation in English kan.And kalau ada anak below 7 make sure bawa or rent car seat/booster sekali.Kami bawak je car seat budak2 ni from Malaysia sebab kalau nak rent 2 cost us around RM600.under 4 kene dlm car seat,4-7yrs old boleh guna booster cushion je.Sib baik naik MAS so senang tak payah risau luggage limit boleh check in je car seat Muhsin.Map hubby dah update siap2 dlm GPS die so no need to rent one jugak
Vacation home
We booked ours from airbnb.com.Mmg recommended guna ni.Xmo la kan duduk hotel,sebab nak masak2.bawak bekal pon senang.4bedrooms house,located dlm 10mins to CBD,only 7km to airport ,we got it for RM3100 utk 5 days.






Ok tak boleh letak gambar nantilah sambung.







Muhsin is now 20mths,lagi 4buan nak 2tahun,cepatnya!Byk ckp ni,his vocabs surprise us sometimes,faham instructionspon byk dah.Yg selalu die ckp

-Mama,nak lis(nak tulis)-He loves to scribble habis lantai,dinding,pantang jumpa pen n paper
-Mama,lak(tolak) please
-Pan(simpan) please
-Nak ukak(bukak) pampers,seuar(seluar),shirt
-Nak ut(put) on table
-Jom sleep
-nak susu lagi,nak eese(Cheese) lagi

and a lot more,kalau tanya siapa punya,babah/mama/uriz buat apa,die dah boleh jawab.My sis ckp pronounciation die quite clear for a 20mth old kid.Sometimes buat 4-5 words sentence macam 'Mama,jom nak nek(naik) car'.Hubby ckp bising ikut mamanya!Of course I talk a lot with the kids,saya mak yg always bertanya because I want them to stay curious and alert ,tapi rasanya maybe sebab die ada abang jugak ni.I always see them talking to each other sambil main,sambil mandi.Muhriz started to talk a bit later around age 2 baru kami faham sikit tapi sekarang die mmg chat non stop.He can go like
" tadi kat school Muhriz makan noodle,noodle tu sedap.Mama cook ape kat rumah?Keyapa mama tak cook noodle jugak,Muhriz nak makan noodle lah!" Bila masa amik nafas pon tatau,mama tak sempat tanya 1 soalan pon.Tapi he only talks like that with us(parents) and his cikgu.Dgn yg lain tak sebising tue.In a good way alhamdulillah rumah tak senyap la tapi hubby ckp sometimes the 3 of us are soo bising sampai pening die huhu


salam,
lama kot tak update.Huu password pon lupa and malas nak kisah sebab kene berebut laptop ni dgn Muhsin.Muhsin mmg amat tak suka mama or babah die pegang laptop.Handphone pon sama tapi ok lagi la.So dah 2015.Kami start tahun ni dgn adik punya 2nd dilation di HKL Paed Surgical Unit.every 3months kene dilate his esophagus sebab hari tu buat swallow test,surgeon and also ourselves (me and hubby) nampak stricture(narrowing) yg quite bad.Sebab tu die tak boleh swallow chunky food mmg die muntahkan balik.Other than than,weight gain mmg a problem.Dato Zack suggested buat gastrostomy tapi kami mmg refuse,tak nak lah.He's a very active kid.Lagi tak diam dari abangnya.Tube tu will just restrict his activities.And risau ditarik or kacaunya pulak ada risk of infection.So sekarang every month ada appt with dietitian jugak.It's okay adik,we'll go through this together :) Muhsin ni,if he doesnot take off his shirt,you'll never know what he had gone through.Our baby miracle,sometimes tak caya dah besar ni,everynite pon jadi mangsa cium semua org including his bro pon suka jugak gomol adik die peluk la kiss la.pastu gaduh sambung sepak2 tampar2 nangis meraung plak,pastu both kene time out,huhhh
On Muhriz,masuk school lambat 1week dari orang lain tapi he's doing great dari 1st day at his new school ni.Tak nangis ,no drama tanak gi school.Kami tukarkan sekolah die for a few reasons.Cikgu die cakap dari pagi nampak muka cool je huhu.3rd day siap tolong cikgu kemaskan classroom when the rest of his classmates bertenpiaran main kat luar.Macam last year,hubby hantar and at 12pm mama and adik ambil.Muhriz ni so far kami perhatikan,he's quite independence,takde perangai sgt unless kita tak ambil kisah or tak faham what he's trying to cakap/tanya.Haa ini mmg mengundang marah dan amokan die la.Mengamok ni mama tak pandai handle lagi silap2 dgn mama sama nangis.Taking about early childhood education,lain parents lain targets and goals for their kids.Me?Saya not too much yg ok by age of 5 MESTI pandai baca.Ajarkan.Dpt Alhamdulillah.Tak dapat byk lagi masa insyaAllah.I believe kids learn at their own pace,jgn too memaksa tapi jangan buat tatau langsung.everyday pon mama try to be consistent la dgn jadual muhriz ni kindy until 12pm-rehat,main and nap-iqra/reading/activity book-tv-playground .Malam we go free and easy sebab depa nak gomol babah huhu.Playtime is important.They learn a lot by playing. Awal2 ni for me it's more important to groom our anak to be a self learner.Yang ada minat nak belajar.Yang sentiasa curious.kita as parents can only provide them within our means,kalau anak mmg ada passion,they will wing themselves and the rest will fall into places.ok nak join nap muh2!


Assalamualaikum

Monday lepas mama,babah and Muhsin ke Nuclear Dept,HKL.Abg Muhriz cik nie tolong jagakan di Kajang.Muhsin kene puasa for 4 hours,test scheduled at 8am,tapi tgk2 kul 11 baru start.Nuclear Dept ni tak silap ada di HKL and Hospital P.Pinang aje.Kami pilih HKL terus lah sebab mmg surgeons di Hannover referkan ke HKL dan dah pegi follow up situ.

Muhsin had laparoscopic Hynes pyeloplasty robot assisted surgery in Nov 2013 to remove an ureteropelvic obstruction.His surgeons di Hannover mmg dah tulis dalam referal letter to HKL yang Muhsin needs a nuclearimaging test to check the kidney functionality again at least 4 months after the operation.So Datuk Dr Zack from HKL scheduled one for him.Sebelum surgery Nov 2013 tu pon dah buat this test(DTPA) so I kinda know what to expect.He needed an IV line untuk inject substance(isotop sth namanya),that liquid akan travel to his kidney then bladder which could be seen on the monitor.Macam contrast test.So for that to happen smoothly,Muhsin needed to lay on his back for 40mins.Nov 2013 die baru 6months,boleh la baring.Sekarang baring kalau nak tido je,sekrang jgn haraplah.So he was put to slee(bagi ubat tido orally).Patut after half an hour dah tido,tapi Muhsin ni budak kuat sejam baru pengsan.Itu pon ngam2 bgn sejam after that,1min nak habis test tu.Itu yang kene puasa tu,takot aspirated.Setting an IV line at this age was far more challenging dari masa die kecik dulu.Meraung tu mmg lah,tapi yg tak tahan,die bite wire tue semua nak bukak.Nurses asked me to wait outside,takot saya tak tahan tgk kot.Little did they know,saya dah pernah tgk lebih dari tu.

Gambar masa test di HKL Hubby tak bagi ambil.So mama letak la gambar Muhsin dgn line nye masa last operation in Dec 2013.Due to previous surgeries,mmg susah sikit nak set IV line kat tangan or kaki Muhsin ni sebab dah byk sgt guna.Darah pon ambil dari dahi dah.So last operation tue,after 4 days,lines yg kat tangan n kaki rosak,the surgeons had no choice but to put a central line kat leher,Muhsin was sent to OT for that.







 Honestly the initial result from DTPA test last Monday agak merisaukan mama.Tapi staff kata let they analyze first.Doakan Muhsin.Saya dan hubby berharap sgt muhsin tak perlukan surgery lain dah.Kami sentiasa doakan yg December lepas tu the last one,semoga penyembuhan yang Allah kurniakan sekarang tiada berpenyakit.Tapi kami sentiasa redha atas semua yang Allah aturkan.Doakan Muhsin.
Assalamualaikum

InsyaAllah esok dah 1 May.May is a special month for us.In 16 days,Muhsin will turn 1.Our baby miracle :)
Alhamdulillah sekarang sihat2 aje.Monday ni ada DTPA test di radiology dept,HKL.The test is to check how the kidney's doing after his operation last Nov.Mama doakan semuanya ok untuk sayang mama ni. Muhsin sekarang mmg tak ada health problem apa2.Kalau yg tak tahu,mmg tak akan sangka all the things he had to go through.He had his 5th surgery last December,4 weeks before we went back to Malaysia.But I didnot blog about that.Mama doakan itulah surgery last untuk anak mama ni.

Muhsin @1 day old :)


I didn't get to see n touch him until day 3.So hubby lah amik gambar n showed to me :)
Assalamualaikum

Friday lepas Muhriz ckp nak buat sand castle.Dari DE lagi,bawak pegi shopping malls is the last activity for the boys,so hubby ok terus la nak ke beach.Saturday morning,tak pagi pon 1030am hihi ke penang kita.Early lunch di kapitan,gambar takde sebab lapar sgt.Saya biasa lah akan order the same thing,bertahun2 pegi kapitan pon order sama,nasi beriani + ayam tandoori,hubby nan set.tak yah tgk menu pon sebab confirm kitorang order yg tue jugak.Muhriz suka lah sini ada aircond(1st floor),bersih.Cuba mama n babah makan di Line Clear manjang ckp nak balik :p

After lunch terus ke Teluk Bahang.Since panas lagi kita gi Taman Rimba dulu.Okla jeram ni byk kolam,kitorang gi atas sekali sebab cetek situ huhu.Pastu muhriz kene gigit nyamok,hubby dah cuak,takot ulat je.swimming suit bawak saja mama tak ingat nak pakaikan.Puas la pujuk die jom gi beach pulak.tapi die mandi dlm 10mins tu hilang dah merah2.So tunggu je la diorang main situ dulu.After half an hour baru ke beach.Alhamdulillah mendung so walau baru 330pm tapi tak panas.takde nye die buat sandcastle tue,asik mandi je.Adik pon cool je,siap makan pasir.Took turn mandi dgn babah,mama tak mandi malas tapi last2 kene mandi gak sebab adik wee atas mama.

So if you're looking for public beach nak mandi2 di penang,try lah yg ni.betul2 dpn Spice Garden,Teluk Bahang.Taman Rimba pon tak jauh dari sini.Kalau belah ferringhi kitorang kurang sikit,crowded dan air die cam tak best je.

Lepas mandi cari cendoi penang road,syok!










Assalamualaikum
Hihi lamanya tak update.Bukan takat tak update,bukak blog pon tidak kihkih.Hari ni tiba2 nak bukak blog sebab Muhriz tanya bila nak balik germany!Adoi sayang,mama pon takde jawapan lah.Mama pon kalau boleh nak balik juga.So dah 4 mths balik msia,kat fb active je.tapi active tue time boys ok la.Most of the times asal mama pegang hp je abang Muhriz ada lah ajak nak main train,nak main car nak baca lah.Adik pulak nak rampas hp dan baling.Laptop jgn harap nak guna time Muhsin tak tido.Hubby pon surrender dah hihi.Ok maybe pasni mama update lah sikit2 tapi maybe more frequent.Rugi pulak tak record pasal budak2 ni somewhere.Cepat besaq depa ni,satgi ckp nak kawen dah :p
Another reason ialah internet yg slow.amat slow geramm aah maxis ni.maybe ni last month guna maxis.dah complain pon macam tue jugak.Dan for me,a post without photo adalah tak best.Tapi nak tunggu upload satu gambar pon mak nak nangis. 
Ok start dgn journey back home.Last December.Departed from Hannover on 28th of Dec and safely arrived the following day.Boys ok je dlm flight tapi tido gilir2 so parents nye langsung tak boleh tido.Rasanya the whole 24hours journey hub and I tido 3 jam je kot.Sampai msia hubby demam for 4 days hihi.Alhamdulillah after 1 year di DE,pergi bertiga,balik berempat and a total of 18 pieces of luggages+boxes.Buggy patah tak amik balik lagi kat airport.

Transit @Schipol Amsterdam.Nice airport.Tapi loungenya is not so baby friendly.ada satu je baby room?And no playroom at all huhhh





 Malaysia dah

 Dinner di KB