Advertise Here

harith ami & muhriz

Salam all,

I need some opinions.I'm coming back in exactly a month and will be traveling a lot between Kota Bharu,Jerantut,KL and Kuantan.I am the one who can't live without internet but definitely boleh survive without ASTRO hehe.So kami tgh survey mobile broadband.Hmm why on earth maxis nie tak ada yg flatrate?kalau nak skype one whole nite habis la.Yerp i did that quite often, whenever hubby was not around,i would ask him to turn on the skype video until i fall asleep,kate penakot ya rabbi ;p.My siblings are all using and recommending Celcom since that seems the only one offering unlimited quota with reasonable speed.P1 Wimax is out of the list because of the very very limited coverage it has(I'm talking about outside of Klang Valley here ya).Haihh i hate the slow internet back home,tapi ape nak buat.So it looks like Celcom's advance package is the winnter;RM98/mth for unlimited usage(with 5GB fair usage policy) and speed up to 3.6Mbps.Tapi kan,yg lucu nye,when we tried to check the coverage page,the link is broken,apakah?huhu.So anyone care to share?Danke danke.

7 comments:

Aida Narina said...

Ami, last holiday haritu my mum subscribed to Celcom broadband pack, but to my suprise, internet sangat lambat! I even tried it at Grandma's house in Melaka (takde la area kampung sangat), pun connection nya slow. Kalau blog, memang naya je gambar semua takleh load. So, eventho the connection speed is high, but the area are not covered properly, so takut tak berguna juga. Better check if all the places you'll be staying (KB, jerantut, Kuantan) are covered properly. Tapi kalau Celcom's website pun ada broken link, ni Celcom nak kene babap ni! Hahaha..

Sorry for not helping much Ami :)

Ami said...

itu la aida,dgr jugak org ckp though they claim the speed is that much,tapi sebenarnye slow jugak,depends on the coverage.kat KB my family ckp celcom ok,just tatau jerantut and kuantan nie macamane.hahaha itu la pasal, .com.my nie mmg slow selalu pon.don't worry babe,at least i boleh expect nak upload pics kat blog lmbt ;p thanks!

miamor said...

mm..angah pakai Celcom broadband gak. 3.6Mbps. Kat bangi okey aje. tapi not the whole day la kan die akan ok, depends..pagi2 ok, tghr ke ptg tu slow. tgh malam ok. kat modem tu ade 3 kaler, kalo gprs speed, mmg la sgt lembap.kalo biru 3g nye speed, turqoise yg paling laju la.high speed ape tah. yup mcm kwn ami ckp tu, ikut tempat gak. kat lipis, belakang taman angah tu ade pencawang celcom, speed die mmg tersangat laju.so as a conclusion, it's depend jugak kat mane.kalo bandar/kwsn tu ade 3 g, mmg akan ok la.kalo xde line 3g, gprs speed la nmpak gayenye.uhu.hope dat my info ni membantu =)

zailamohamad said...

Ami, kak ila pakai Celcom tapi yang RM68 punya..Actually kan, pendapat akaklah..xkisahlah kalo Ami nak amik yang RM98/bulan tapi kalo kat kg tu xder 3G coverage, there's no use juga dik..kat Klang Valley nipon yang RM68 ni pun dah lembab tahap siput (akak rasa ramai yang dah mampu guna broadband) so the line agak sesak sket..tapi nak dibandingkan dengan maxis & p1wimax, celcom is the best in term of coveragelah..make sure Ami call orang Celcom & tanya coverange kat kampung Ami ok ke tak, kalo tak ok..huhuhuhu..kn p KB r kalo setiapkali mahu update blog;p

Anonymous said...

Ami,
my husband has been using celcom broadband for almost a yr dah. mmg la ada masa dia akan weng dan slooooowwwww mo. esp tmpt yg crowded; mcm skang ni dia dok kat uitm so time student ada tu mmg payah giler nak connect. unless rajin bgn tgh2 mlm nak online la kan ;)

my fam kat KB pn dok pakai celcom broadband gak. sama jugakla, time2 raya mula la connection dia nak buat perangai. other than that, should be fine.

ohhh, my SIL kat kuantan pakai celcom broadband jugak. ok je tgk dia pakai. takde complaint pn. kat jerantut tatau la plak, since i dun hv anyone from there.

i think most broadband akan ada problem camnih. even stimix pn kadang2 weng. hihi.

call service center dlu la tanya pasal coverage tu. i think they be able to help ;)




~coffeeaddicts~

Ami said...

ok thanks angah,k.ila and aida!
so the speed the depends on the coverage and congestion kan.most likely mmg akan amik package RM98 tue kot,hopefully kat KB ok ;p

Drama Mama said...

i think semua broadband pun weng, internet connection nowadyas are just so bad! benci..

btw, kita sama. i can live without astro but NOT WITHOUT internet! hehehe

Post a Comment