Advertise Here

harith ami & muhriz

Minggu ini minggu sakit.First it was me,thursday lagi rasa tak sedap badan.Ingatkan sore throat sebab byk minum ice,panas kan lately.Tgk2 sebab nak demam.next day temp dah naik to 40 C.

So friday ptg lepas hubby balik kerja terus kerjakan mak haha sponging every 5 mins,minum 100plus and water bergalloon2.FYI,our body temp akan rises a bit higher between late afternoon and early evening,mmg didesign sebegitu,so between this time frame badan paling lemah.
Sat morning rasa dah agak2 larat,terus kerjakan rumah la sakit mata tgk bersepah.Askar kecik besar nie mmg seronok diorang bergabung kuasa dua sepah sane sini.huhu dah tgh hari demam semula,ituuu la,suh rehat tamau!Tapi mlm ok balik tapiii yg tak ok anakanda pulak kena nya :( So Sunday adalah hari merengek Muhriz,check temp 39C,shot pcm bonbon.mmg kitorang wajibkan stock pcm bonbon nie ade sokmo for cases like this,kalau fever temp dah above 39 mmg immediately sumbat,kelakar tgk muka muhriz macam eh ape kat bonbon nie huhu.Bawak pegi panel dulu sebab nak monitor sendiri dulu kat rumah.Dpt lah ubat sebakul.
Saya rasa kalau demam biasa,it's best for him to stay at home,muhriz mama suapkan ubat pon melalak,kalau org lain ape lagi.dr sentuh tangan pon tak boleh okay,so hubby kate kite tgk dulu mlm nie macamana.Before tido letak ubat bonbon sekali lagi,he woke up at 230am,dah terlebih tido kot.check temp still 39.5,so kemas ape patut cepat2 pegi PMC.Euro cup ape segala cup pon tak heran dah.Sampai PMC,kene letak pcm bonbon one more time then jumpa dr,check lung and breathing everything was okay alhamdulillah.So i asked the dr if Muhriz needed to be warded.Dr tue ckp kalau nak mmg boleh je but with his condition nie,baik rehat kat rumah.Tapi kene sponge sokmo,yg tue dr tak payah risau sebab me and hubby mmg tido anak ayam lah every few mins bangun basahkan kepala,lap folded area.So to reassure,i asked him again,if muhriz is warded,what will the staff/dr do.Dr ckp same thing,sponging,ubat demam and maybe kalau tak turun2 temp kene masuk air(drip la tue).Dok hospital nak make sure he takes his med on time lah senang cerita.Discuss with hubby,tanye dr lapan belas kali sampai die malas nak layan=p dan agak2 dah berpuas hati.muhriz pula takde sign of dehydration(mana taknya nenen sokmo) or other more serious sign,so we decided to go home.Kami pon tak sanggup die kene tahan kat ward kalau boleh jaga sendiri kat rumah.plus dr ckp boleh balik je tapi kalau tak confident and his temp tak turun,esok dtg balik.rumah to PMC tak jauh pon about 10mins.
Dan betul lah,esok paginya anak saya bangun,tarik my tangan to his play area,amik few books and asked me to read along.Alhamdulillah,walau mama and dada jadi zombie tapi tak apa asal kamu sihat.Suka betul die habis toys kene sepah,all out lah.Siap suruh bukak pintu nak main bike kat porch tue,nasib baik windy hari tue,so layan je la kejap.Some tips on handling fever ni

-Fever is a sign that our body is fighting an infection
-Put minimal cloth on your kid.Do not wrap him.Kalau hari panas,muhriz pakai diapers je
-Frequent sponging is a must.sgt amat penting.Lap his head/chest and back,folded area yg traps heat(bawak ketiak,kat leher) every 5-10mins.Keep in mind that his body has excess heat and it needs to be relieved.I've read somewhere ckp guna ice tak elok actually sebab blood vessel akan jadi smaller,so buat makin susah nak release heat.Kalau nak mandikan pon boleh tapi expose to air sikit2 tgk die okay tak.kalau sampai menggigil,better jgn.Some ppl ckp lap dgn air asam jawa?Tak sure if that one works,tak pernah try.
-Give lots of to drink;milk or water to lower the body temp and prevent dehydration
-I used to measure his temp every 10mins,tak betul nie.patut biar at least half an hour baru measure balik.
-Use your instinct,tgk baby active ke tak so you know when to get help.Muhriz mase temp 38.5 boleh lagi main,lompat2 tapi kalau die monyok semacam tue,biasanya temp die lebih dari tue.
-Look out for signs off serious illness like breathing problem,diarrhea,drowsiness etc.If there is,or the temp doesnot go down despite the med,get medical help.
 
In our case,hought it's best for Muhriz to rest at home dan Alhamdulillah instinct kami betul.But depending on how high the temp,how long your baby has had the fever and what you have done to bring it down,you may choose otherwise.Owh lupa,dada pon demam jugak sampai ke MC.Ubat kene double dosage lagi.Baby besar nie lagi susah nak jaga sebab lagi pandai memberontak tanak kene sponge la,tanak minum la hew heww

2 comments:

zailamohamad said...

take care Ami..mencabar kalau kita yang xsihat..camnelah nak jaga anak yang merengek tu..banyakkan bersabar ya

Ami said...

tuh la kak.sakit boleh tahan lagi,tapi nok handle yg kecik time sakit tue susah betul

Post a Comment