Advertise Here

harith ami & muhriz

Hahaha dada muhriz asks this question all the time.Tapi makin kurang tanya after he saw video c-sect,baru pucat muka haha!Tapi pastu tanya jugak mana sakit dgn sunat?LOL sebab for him paling sakit sunat la kan huhuhu.
Dan mama muhriz akan jawab sunat tue macam kene gigit semutt je.Mama rasa lah hehe.
Semlm dada muhriz tanya lagi.The 3 of us go to bed together everynite,adalah setengah jam at least berguling2 atas katil sambil bercerita dgn Muhriz.Selalunya bed time stories die those yg dlm tablet tapi since hubby brought up topic beranak semlm,cerita pasal the D(delivery day).Hua hua muhriz baru 2 tahun dah lapan ploh kali cerita kat Muhriz.Nanti dah besar mesti die dah boleh hafal =p Tak apa,it's a good reminder for him.Rasanya i've never shared it here,so here you go.Dear Son,this is your story.

Week 20(An Nisa Pusat Bersalin): Mama nak amik letter utk naik flight pegi Deutschland lah mana lagi.Been staying at home in Kota Bharu for few weeks to settle my visa.Dr Hasliza my gynae advised siap2 yg i might not be able to deliver you through normal delivery,sebab she predicted with your growth rate,your size gonna be too large to pass my pelvic(CPD:cephalopelvic disproportion).So the safest way to get you out of mama's tummy is through caesarean.

Week 24-31(Augsburg,Germany): Monthly check-up semuanya okay Alhamdulillah tapi the dr been saying the same thing about CPD.So on my last checkup,she wrote a letter to be referred to my gynae in Malaysia.

Week 32: Balik Malaysia,saja nak buat card pink kat klinik ibu dan anak.Everyone ckp elok ada record jugak kat klinik ibu dan anak in case kene refer ke GH.And guess what,the dr pon ckp the same thing!Ukur tinggi berat baby berat mama-most likely tak lepas.

Week 35(An Nisa): Final words from the gynae "You can try to push but most likely you'll end up with c-sect,so double the pain" Considering 3 dr dah ckp macam tue plus both my sisters (your mak long and ibu)semua delivery their 3+4 babies(your kakak2 and abgs) through c-sect,kitorang decided c-sect it was.The dr said you were ready to see the world now,yer lah,at 35weeks nie kamu dah 3kg,apa la mama telan masa kat germany eh?So select date utk operate hmmm nak 08-08-10 ke 06-08-10.We chose the later one,sebab tue hari jumaat,siap pilih pagi sebab nanti poksu ckp kalau keluar sebelum semayang jumaat nanti rajin pergi masjid huhu.takde lah saja je,keluar pagi la best kan?

Week 36 and 5 days(An Nisa): The c-sect was scheduled at 9am,7am mama dgn dada dah checked in kat hospital.Tok mama,tok we and poksu gi breakfast dulu.Anaest called ckp sampai lambat sikit so postponed to 10am,tok ma and the geng boleh gi sambung minum teh pastu lepak dgr ceramah Tok Guru jap hehe.10am,i was strolled to the OT, given a shot of epidural lepas tue tak rasa apa dah just bila pasang oxygen mask tue buat rasa nak muntah sikit.Rasa senak2 the dr tgh kerjakan perut and i could see my tummy was wide open through the reflection on the lights,huuuu dah le mak takot darah.Owh btw,dada tak boleh masuk OT,it's the hospital policy sebab ada case husband terpengsan before.Right 11am,bunyi Muhriz wekkk weekkk and immediately they brought you close to me hihihihihihihi 3.1kg healthy comey baby you're!Alhamdulillah.And after that you were passed to the rest of our family who were waiting in the room next to the OT.Dada ckp you got clean and azan over here.


So really beranakkan Muhriz was no drama,contraction pain pon mama tak sempat rasa tapi of course la sakit dari sunat cik abang sayang oiii (honey rasa lah=p)hahahaa

1 comments:

zailamohamad said...

akak yang dah beralin 3 kali nipon masih takut setiapkali nak beranak..tambah2 ceaser..orang kata bersalin operate tak sakit ms bedah tu tp dlm pantang sakit..betul ke??

Post a Comment