Advertise Here

harith ami & muhriz

Believe it or not,in 28 years of my life,saya tak pernah buat biscuit raya.Buat cake,brownies,tart,cookies utk makan saje petang2 org kate kudapan tue ada lah jarang2.Saya ialah suka kuih tunjuk2 je hahaha.Tapi tahun ni dpt saya dapat seru,mane dtg entah.kahkah jadi kite mulakan dgn biscuit paling senang,org lain sure buat sambil tutup mata je nie.Saya tutup gak,sampai hangus 1st batch hew hew.

Cornflakes madu
Masakkan:
100g butter
100g custor sugar
5 tbp honey

masak kejap je,agak2 gula dah larut,butter cair semua dah,masuk 150g cornflakes,kacau sampai rata,fill into paper cups,letak choc rice,nak bake boleh,tanak pon boleh.First batch terover bake,jadi le gini hahaha.pastu next one i just bake for 5mins(125C).


Cornflakes biscuit

Mix together:
250g tepung
2 tbp tepung jagung
170g cornflakes(hancurkan)

In another bowl,mix together
2 yolks
1tp vanilla essence
170g butter
100g custor sugar

Dah sebati yg liquid mixture baru campur yg adunan kering(tepung,cornflakes).Bentukkan kecik2 tapi hubby rajin gi buat bulat,tgk2 yg kecik la lagi crunchy sebab senang masak.Bake at 125C for 10-15mins.

Even hodoh,habis jugak saya dan hubby mkn.Muhriz mkn cornflakes saje je,baguih betul.

4 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

thn nie takder maid .. no helper .. tak sur nak buat home made cookis ker tak..hu..hu

SyaNa said...

huhu aku br berangan2 nk buat cookies raya sdiri
tp laju jek syarul ckp x payah nk kecah2 umah
huhu potong stim ok

bibi yusof said...

amiey.. yg kaler gelap tu menrik.. hehehehe..
bb pon tk pernah buat jugak... tk sampai seru agi..

Ami said...

diana: dgn anak kecik mmg sepah terlebih la kan.senang2 order je hahaha

syana: aku aim biscuit senang2 je,takot tak jadi kang,yg lawo2 kite tunjuk2 je kat tokey biskut

bibi: seru ami ni hopefully bertahan la jangan sekerat jalan hihi

Post a Comment