Advertise Here

harith ami & muhriz

A'kum

Muhriz is currently into anything yg crunchy utk kunyah2.So selain dari apples,pears,cornflakes,i've been making these utk die kunyah2 sambil main.Selalunya before tido sambil guling2 i will plan ahead his menu;what's for snack,lunch,is he going to have the same thing for dinner?Instant food is still out of the list,except oreo?Itu pon Muhriz nak sebab ape tau?sebab suka sgt iklan Oreo budak kecik tue.Mkn 1 pc je without cream,huhu,yg lain cam biasa mama la makan semua.Semua ni yg simple2 je,pejam mate bleh buat.

Fish finger
Dory(atau fillet apa2 lah yg seshuaii) potong panjang2.Dip dlm beaten egg and then roll in breadcrumb.Atau boleh juga guna crush cornflakes for coating.

Cheesy Tortilla
Tortilla: Combine 2 cup of flour and 1/2 tspoon baking powder.Add 1/4 cup butter into the flour and work on it until jadi macam breadcrumbs,tambah air panas to form smooth dough.Leave it to settle for 10-15 mins,lepas tue bulat2 kan into 6-8 balls,roll out each of them into thin circle.Masak atas non stick pan for 1-2 mins je each side.Lepas tue grate some cheese(i use Beqa/cheddar) atas tortilla,fold it,grill atas grill pan kejap sampai cheese tue melt.


Chicken Bites
Chicken breast potong cube pastu rebus kejap dgn halia+garlic.Dust the chicken in some flour, shake off the excess then dip in beaten egg and then roll in flour mixture(flour+pepper+serbuk sup+paprika powder).shallow fry sampai perang.

Baby roti john
Goreng minced meet dgn olive oil.Boleh la nak campur veggie sket like carrots,corn atau apa apa lah,lepas tue dah masak campur minced meat ni dgn egg in a bowl,kacau,tambah la pepper kalau suka.Heat up butter sket,masak balik mixture ni atas pan,about nak masak nie letak roti.

senang kan?

2 comments:

zailamohamad said...

nanti nak cuba buatlah..seriyes loni pening nak bg Ashraf mkn gapo..kalu bg bubur nasi dia mace xser makan sgt doh..loni napok seroh doh sket lepas setahun ni..tak suka r tgk dia gitu..comey masa kecik bon bon gitu

Cho Zila said...

kalau rajin semuanya senangkan..

Post a Comment