Advertise Here

harith ami & muhriz


I know bedsharing is a contraversial issue.
I know it's best to have the baby sleeps alone and parents need to wake up for night feeding then put the baby again in his cot.Tapi still,i choose to bring Muhriz to bed with us.

It's a family decision.And yes,the 3 of us do get better sleep and enjoy the proximity and comfort.Plus it's easier to nurse Muhriz.When it's time for feed,i just need to help Muhriz finds Ms B,then i can drift back into my sweet dream.Please,don't start your preach: You'll be sorry lah,nanti anak too attached and overly dependent or you'll get less private time with hubby.
We are well aware of that,so we arrange it to be as safe as possible:

1)Muhriz slept on a separate baby mattress until he was about 4 months old.Mattress ni letak tgh2 so macam divider lah utk kitorang.Next time maybe boleh beli sleep positioner tue

2)Always put him down to sleep on his back.

3)Since Muhriz sleeps in between mak pak die ni,semua org ade blanket sendiri.Risau kalau share2 nie tgk tercover anak kat tgh.Tapi Muhriz dgn mama geng pemanas,tido dlm air cond pon berpeluh so kitorang mmg tak selimut pon most of the times.Muhriz ada sleeping bag,tapi berpeluh2 dlm tue.Anyway,the idea is to keep the beddings away from the baby's face to avoid suffocation.

4)Childproof the whole room.Tepi katil letak single mattress/pillow to cushion falls.Put the bed against the wall and make sure there's no gaps.Hubby tido side yg paling terexpose hahaha so die jadi pagar.Or you can put bed rails too.So far Alhamdulillah Muhriz tak penah jatuh katil.Believe me,there are days when your baby just get out of the bed,main while you sleep.

5)Somehow hubby and i naturally sleep on our sides,giving more spaces for Muhriz kat tengah.Muhriz usually faces me (easy access to nenen hehe),hubby tukang bau pampers.

6)Maybe instinct lah kan,even i dont have to wake up to feed Muhriz,mmg akan terjaga juga to check on him.I'll make sure he's breathing(i know,mak yg psycho!)and his face is not covered by beddings.Hubby pon sama,even without awakening,he will reach out and touch Muhriz if he moves or ekk ekk minta nenen.Next morning kalau tanya,abg sedar tak?Mesti jawab "ye ke?tak sedar pon" huhu

Bab takot anak jadi attached sgt tue depends.There are pedeatricians who believe babies who co-sleep grow to be more confident and independent.Happy hour dgn hubby tu you have to be creative lah hua hua.
And i know what might be a problem later is transitioning him to his own bed.But when the time comes,we'll think about it.As for now,this is the right thing for us.We are comfortable with it and shall i say i just love the crowding?hahaha

So we are not sorry,but happy.Happy to snuggle in bed together after a long and tiring day.Muhriz ni mesti cukup korum baru boleh tido.Kalau baba die tak ada atas katil sekali,mesti keluar bilik balik,tarik tangan hubby hihi.Dia akan buat the same thing kalau nak our attention.Say kami sibuk borak,tak kisahkan dia.Nanti adalah tangan kecik tarik suruh masuk bilik,golek2 atas katil.Pernah juga letak muhriz tido atas mattress tepi katil tue,tapi end up angkat balik.Tak boleh tido tak ada die.Hubby siap ckp kalau Muhriz ada adik nanti kene upgrade to King size bed hihi.Eh kenapa tiba2 ckp pasal ni bedsharing nie?sebab semlm i saw this baby cot,so cantek!Tapi ingatkan balik why didn't we bought it in the first place,hilang dah nafsu nak baby cot tue hehehe.

5 comments:

bibi yusof said...

amiey... sy dulu suke jugak bedsharing ngan Ali ni.. tapi kan.. skrang die suke tido tendang saye.. so back to the baby cot.. hehehe

mamaJong said...

setuju sgt!
sue yg dh anak 2 ni pon msih tdo lg bersama anak2..
waakakaka..penuh 4 org kat atas toto tu..
toto digunakan sbb masing2 nk tdo depan tv..huh!..


tp klu ade guest dtg, wajib tdo gak bilik..
so, mmg abg dan adik akan tdo dgn sue ats katil, tp en.suami mengalah tdo kat bwh..
cian gak kat die, tp en.suami dh beri keizinan adn redha..=)
..
but still happy hour utk kami creative dan mencabar..wakaka..
(klu x, masakan bleh dapat anak setiap tahun...opps,,sowi 18sx)

Nursuhana said...

tak bole tido kalau tkde anak kat sebelah..lagipun for bf baby senang sgt..selak2 jer..die pon dah pandai selak..

i saw u at hot air balloon wif families..picnic2 gitu tepi walkway..tapi tetiba segan plak nk tegur..haha boleh..selalu follow dlm blog tetiba jumpa depan mata..panik..haha

i saw lil muhriz..comel la your lil boy

Ami said...

bibi: Muhriz pon bib,tendang kepala org!tapi dulu la,sekarang dah behave dah,just suka kasi bon bon kat muka harith ekekke

su: hubby pon kadang mengalah tido kat bawah,tapi tgh2 mlm kan die naik balik la,mane boleh anak die tak ade sebelah.ya betul mama su,kene creative la kan,baru fun sket kui kui

suhana: awat tak tegur huk huk saya tak mkn org hehe.tapi saya sgt comot,muhriz pon comot tue dgn tak mandi laginya hihi.kalau perasan kan,die sgt cranky sebab kene bgn tido awal,kesian

zailamohamad said...

anak2 akak pon kongsi tido sama ngan kami cuma Haziq & HUsna tido atas katil bujang, mama, papa & Ashraf atas katil kahwin:P

tapi selalunya kalau papa diorang outstation, anak2 pakat tido temankan mama..berhimpit-himpitlah atas katil tu..hehehe

Post a Comment