Advertise Here

harith ami & muhriz

Tajuk pon MY Baby,yg saya,seorang Stay At Home Mama,perlukan.So what your baby needs might be different :)

Rocker
Muhriz kan masa kecik tak boleh diletak,never ever hahaha.Takde nye lah die nak tergolek sorang2 atas mattress main dgn soft toys,mmg mak pak bermimpi lah if he was OK to be left alone.Mesti dan wajib di dukung.tido pon nak org pegang.So since kami malas nak ajar buai,cuba lah letak dlm rocker,mmg beli siap2 before deliver lagi ahaha.Sometimes Muhriz even tido siang kat sini.tapi tak lama pon,once die dah pandai meniarap,tanak tido sini dah nak tido atas katil.Ok some may ckp ala ape beza rocker dgn buai?henjut jugak.Ada beza nya hehe,rocker nie tekan suis takat vibrate je and if it rocks pon,sikit je.Sy tak pernah tgk how an electric buai works,maybe same je ye,no idea.Most parents pon sure dah tau how dangerous a buai can be for a baby,i mean the SBS(Shaken Baby syndrome)So kalau tido dlm buai hayun kuat kuat mmg sgt bahaya,ni kire an alternative lah.

Baby Carrier
Hubby does the wearing most of the times.Mama baru pakai tak sampai 10 kali kot.Muhriz nie sometimes die ok dlm buggy,sometimes tanak.So kalau die tanak,kite letak die dlm Bjorn,mmg die nak hihi.Sometimes die sendiri yg nak duduk dlm Bjorn ni.Plus kalau gi tempat yg tak buggy friendly,dok dlm Bjorn jugak die.
Ni sampai tertido tido dlm Bjorn

An electric sterilizer
Byk jasa nie,especially utk nursing mommies kan,nak sterilize pump lagi,ebm storage bottle lagi.

Breastpump
I heart freestyle!IMHO,part breastpump nie,if you're really into breastfeeding,you definitely have to get a good pump.Tapi of course on top of the pump mesti ada niat dan commitment dan determination.Jgn ingat ade pump hebat sudah cukup.

Nursing Cover
Ini mmg penyelamat dunia jugak.Muhriz stop minum bottle after 2 month kot,lepas tue nenen shj maunya.So selalunya kalau keluar,i will make sure sebelum keluar kereta nie dah
nenen.Tapi kalau die nak tido,there and then jugak nak nenen huhu.Nak gi nursing room pon tak sempat so sib baik ade cover nie.Tapi nie pon guna tak lama jugak,around
8 mth macam tue budak ini sudah panjang akal,suka selak2 nursing cover main peekaboo with mama hohoho.So lepas tue mmg kene pergi nursing room jugak la kalau tak saje je buat free show.

Ok ini pulak ada 2 baby stuff yg agak controversial:

Pacifier
We were so close to get one for Muhriz!Nak gi curi curi beli okay sebab my family mmg tak kasi bagi ni.Sebabnya Muhriz suke mengempeng huuu,sekali nenen sejam!
Tido sejam then bgn nak nenen balik.Awal2 pantang tue kan tak pandai nurse mengiring lagi,so mlm2 mama jadi burung hantu la kene bgn.Tapi nasib baik tak beli pon pacifier nie hahaha.
Once i dah pandai nurse side by side(tummy to tummy),mmg tak ada masalah sebenarnya.Hopefully baby2 lepas nie pon tak payah gune lah sebab to be honest sy tak berapa gemar tgk baby berputing di mulut,especially kalau baby dah besar,toddler dgn puting lagi lah tak comel.Nak tido berpacifier macam acceptable la jugak.Kalau tgh main berputing
macam tak sesuai je,sucking with no point is needless!Plus kalau nak breastfeed baby,bende nie mmg haram la.nanti baby akan confuse.Breastfeeding nie awal2 mmg byk trick sket.It takes
a while until you get the hang of it,so mesti kuat semangat.


Walker
One of the bad baby development device.If you or your babysitter insist to get one,only introduce it after baby dah boleh duduk properly if i'm not mistaken.Sebelum tue definitely a NO as it might delay your baby physical development.Tapi kami mmg against it,so Muhriz does not have one.He got a push walker cum
ride on instead.He started walking at 11 months,sibuk tolak push walker nie lah.By 12 months mmg dah boleh jalan stable dah alhamdulillah.

Ok ini keperluan dan tidak keperluan saya sajalah nak share hihi peace yo!

5 comments:

zailamohamad said...

anak2 kak ila tiga2 hisap pacfier (puting)..haziq stop masa umur setahun setengah kot, husna pon sama..ni nak latih ashraf pula..tapi azabnya kalau hilang yang satu tu..eh tapi kami tukar selalu cuma tulah..tunggu dia besar nak latih tidur tak hisap nyotnyot..so far takdelah gigi anak sumbing ke apa cuma haziq ni kaki hisap jari..bukan sebab biasa hisap puting tapi kak ila rasa genetik sebabnya kak ila perasan semua anak buah sulung kak ila hisap jari..huwaaaa..tapi takpelah..semuanya Alhamdulillah pandai2 belaka..masuk sekolah asrama belaka so hopefully Haziq pon sama;)

pinkwatch said...

3 of my babies were also using pacifier... and 3 of them were fully-breastfed babies and I am full time working mum... and alhamdulillah 3 of them, gigi semua cantik tersusun rapi, 6-7 tahun baru gigi susu pertama cabut.. sampaikan org tgk pon tak percaya yg diorg nie dulu kaki puting.. hehehehe... i guess cara kitalah nak ajar diorg bila mana perlu pakai dan bila mana perlu stop, dan jugak kebersihan penggunaan putung itu :) and alhamdulillah without walker or push along toys, 3 of them started walking unassisted at 10++months old.. :)

Ami said...

kak ila: muhriz sekarang bukan takat hisap 1jari,isap semua 5 kak,habis meleleh ailio.insyaAllah bijak2 semua ye,bende2 nie just helping the parents je,yg lagi penting didikan tue ecewah.


pinkwatch: pacifier nie ade yg orthodontic kan kak?so effect to gigi dah minimal kot.itu i tak risau sgt just can't really stand the sight of a baby being plugged with it,especially kalau tak tido tgh active main.pernah jugak terpikir,kalau i kerja,baby nak tido macam mane,kalau tido sambil hisap bottle,kecik2 lg bahaye.itu yg some resort to pacifier eh?since dgn mama nie mmg die nurse to sleep,tak de nenen mmg tak tido lah budak kecik tue.

Anonymous said...

Ami, psl rocker mmg agree 100% .kitorg mmg tkmo ajar buai so beli rocker awl2 lg.tp Alhamdulillah Imad tido tkyah henjut2.kenyang nenen tido je.biasanya kitorg ltk dlm rocker siang je.saje nk kasik beza tido siang & mlm.
Imad ada 5 pacifier tp semua yg dpt hadiah.ms kt hospital mmg nurse terpaksa kasik sb dia dok meragam ms checkup.dkt DE ni byk gila kot checkup.kitorg guna pacifier ms terdesak je(nk nenen tp still dlm stroller/babywrap).tp kejap jelah sb dia mmg tknk.nk jgk nenen.
kitorg ada babywrap & chicco baby carrier(dpt hadiah dr bank).bidan mmg tk kasik guna baby carrier b4 imad 3 bln, so dia kasik pinjam dia punya babywrap dlu.imad suka kot dok dlm tu so kitorg beli sndri yg 5m.
Sori Ami, byk plak komen nye.mcm blog sndri plak

p/s; Muhriz fully guna CD kn?Ami nt buat lah review psl CD plak.ingat balik msia mmg nk guna CD je :)

yang benar->eceh laili

Ami said...

Baiknya bidan tue,so hok mijang pakai tue wrap aa ye?dok napok sebab cover dgn winter jacke hehe.panjang tu 5m,kalu ami pakai mesti bleh wat baju hihi.CD ek?oghe lamo doh tok tamboh koleksi Cd budak kecik nie,nanti doh habis study oghe tulih deh mama Imad tulis aa blog gok,bleh Imad bace kekgi haha

Post a Comment