Advertise Here

harith ami & muhriz

Muhriz Bin Mohammad Harith turns 17 months today Alhamdulillah.So let see what he's up to:

-masih fully breastfed.penah try bagi freshmilk yg i minum tapi die kuekk,tak sedap kot haha.
-consistently tests his physical abilities.membuas dlm erti kata lain.So he loves to run instead of walking,enjoy climbing,couch kecik die pon panjat,push walker pon boleh buat panjat.And he loves going up and down the stairs.Baru nak belajar hop,tapi with both feet,lompat ayam je dulu hehe
-learn the correct way to use fork&spoon,phone,remote tv+air cond(boleh on off sendiri).So he insists on using those and some other tools himself macam nak cut his own food.
-pandai on/off laptop jugak.kalau nak tgk cd/chugginton die akan on laptop and wait for the screen to appear then call for our help ckp nak nak nak
-likes riding toys
-super loves trucks(nampak truck mesti ckp wowwwwwwwwwwwwww!) and animals.Zoo taiping dah so maybe bulan depan nak gi langkawi bawak pegi wildlife santuary pulak ye
-knows monkey(which he calls aa-key),cat,dog,bird,puppy,baby,arms up,clap,feet/toes/nose/mouth
-dgr lagu catchy sket mula menari
-kick ball forward
-takes toys apart then sambung together balik(macam his rhino,ikea trucks)
-read books on his own tapi still prefer kami bacakan.board books byk dah hancur kene koyak
-tak suka berus gigi.tapi pantang nampak berus gigi mama/ayah mesti nak guna!
-suka transfer stuff from one place to another.tak kira lah beras/nasi/air
-suka pakai kasut dlm rumah
-kalau marah especially tanak balik dari tempat die suka(playground ke) mesti lepuk mama/ayah.Hmm not good nie but i read somewhere but this is actually a sign of trust as he knows that we're the safest person to show just how upset he is.
-still switching back and forth between right and left hand usage.Most of the times makan with left hand,stack blocks with right hand.tapi kadang2 makan with both hands hehe
-masih a late riser,kul 10 ke atas selalunya baru bgn.Tido malam?before 11 berangan la mak pak nak berehat
-suke imitates kami.semlm hubby kacau air dgn straw before minum.within seconds anak die buat jugak haha

oyait nak masak lunch!

2 comments:

zailamohamad said...

kejap je kan anak besar..

kak ila ni, tahun depan Haziq nak masuk darjah satu dah T__T

Ami said...

kan k ila?kejap je rasa dah panjang budak nie,dulu kecik je huhu

Post a Comment