Advertise Here

harith ami & muhriz

Hari ini mahu mengarut boleh?Blog sendiri kan,lantak.macam lah ramai yg bace hek hek ;p

semlm hubby pulang lambat,730pm baru sampai rumah.kebiasaan dlm 6-630 sudah tiba,jadi 730 dikire lambat lah.anak pulak tak habis tgk upin ipin,640pm terus pengsan,pengsan sampai ke pagi!tak pernah dibuat.Letih ape pon tak sure,tgh hari dah tido,mama pon tido same hihi.
jadi si ayah gigit jari tak dapat main dgn anak.masa keluar pegi kerja masih gigit jari anak masih tido,cium pipi kiri,muhriz golek ke kanan,cium kanan,die golek ke kiri.then it got me thinking,andai kata saya bekerja,akan adakah situasi begini?Harapnya tidak.

Sy sudah memakai title isteri di rumah selama 2 tahun.Bukan tidak mahu bekerja kembali,tetapi masih mencari cari masa yg sesuai.Sesuai umur si anak ditinggalkan.Sy sgt cerewet tentang penjagaan anak,terutamanya keselamatan.Jadi dari saya menggunakan separuh waktu kerja dok call baby carer tanye anak macamana,baik saya jaga sendiri,puas hati.

Saya cukup berterima kasih kepada mereka mereka yang tidak pernah mempersoalkan keputusan saya utk menjadi ibu di rumah.saya hormat kamu,kamu hormat saya.tetapi masih ade juga yg tidak jemu jemu asik bertanya.Tidak serik kata orang heh. "Bila nak kerja semula?" eiii sakit telinga.Nak saja sy jawab
"tanak kerja boleh?" atau
"saya nak besarkan anak sendiri,tanak indon jagakan" atau jawapan lebih kerek
"saya ade degree dari US,masters dari imperial college london,penah jadi design engineer selama 3 tahun,kalau nak kerja bila bila pon boleh!"

tapi jawapan khayalan je tue.hakikatnya,sudah 2 tahun on hiatus,mesti market value ku sudah jatuh.Hakikatnya saya tidak berani berkata begitu.Risau org berkecil hati tetapi org tidak pernah risau hati saya kecil.tapi takpa,jawapan itu sentiasa tersedia utk mereka mereka itu hek hek.

ini kerja lama yg ditinggalkan.tajuk kerja;CPU Design Engineer.tidak glamour sedikit pon,pakai baju busuk je pegi kerja.nasib baik saya mandi.kerja yg disukai,gaji yg puas hati.Tetapi utk kembali tidak rasanya,terlalu sibuk.
hubby pernah bertanya,aik bersih shj meja,tak ade paper work ke?
Ape kelas kertas kertas nie sayang oiii kekeke.

8 comments:

SyaNa said...

adoii aku ni nk benti keje jaga anak ntah bile dpt green lite
so ko beruntung wei
pedulik ape org kata

Ami said...

syana,yg aku paling makan hati org ckp aku tanak kerja sebab malas huwaaaa nangis guling sorang2

angah sam said...

aah ade org mmpertikaikan jugak angah dok je umah.pdhal ade master.taknak keje ke?nak je jawap, laki dah tanggung,dok umah je la jaga anak.puas hati.hik hik..

s.i.f.a.r said...

hmm,
we r in the same boat dear!
the truth is, not orang lain, but orang-orang yang memang rapat dgn kita.

zailamohamad said...

Ami, pedulikan kata orang lain, lagipon loni Ami dah ada buat biz sambilan, pahtu akak suka cara ami sebab hrtu terbaca schedule Ami masa duduk rumah..akak pon terfikir bila nak resign nanti, nak kena ada time table juga sebab jadi surirumah ni bukannya duduk rumah goyang kaki aje, banyak keje nak kena settle before masuk tido..

mommyNadia said...

Salam Ami,
orang takkan berhenti berkata2!!
Apa yg penting kita tahu apa yg kita lakukan..
sy pun ramai kawan yg berhenti kerja jadik surirumah..ada yg doctor pun boleh stop keje!!

one thing, sy pun jeles Ami boleh 24/7 with ur kids!!sy tak boleh..seddey!!

bibi yusof said...

amiey.. btol org takkan berhenti berkata-kata... buat je ape amiey rase sesuai untuk amiey.. kite nye situation takkan same ngan org lain..
kdg2 nk je ckp pls respect my decision.. bengkek aje... bb paling bengang.. org duk suh pakai buai and pacifier... siap suh tebuk dinding pasngkn buai... hello i dah ckp tknk..tknk la kan.. hahaha tetibe luahan perasaan.. but i hear u sister..

Ami said...

thanks for your kind words mommies.hehe just terasa hati some kata sy mesti kerja so boleh prepare harta utk anak nanti.sgt narrow minded juga materialistic!ingat harta shj yg kene cari.and you are right idot,selalunya yg berkata2 nie our close ones :( makin hati he he

Post a Comment