Advertise Here

harith ami & muhriz

A kum
heheh hubby has been asking bila nak letak kat blog about adik baby nie,dulu time muhriz i told the world about my pregnancy as soon as i found out.Nanti bila besar adik baby cari post pasal die kan.Huhu yer la tuh.Adik baby nie mama and babah nya cool dah sikit,plus we have our own reason,even our families pon just knew about it-2 weeks back.

I was 6 days late on the 13th of september. After 22 months on noriday,we decided that i should stop taking it.Muhriz pon dah lepas 2nd bday masa tue,dah berjaya fully breastfeed sampai 2 tahun Alhamdulillah.Got my 1st period after beranakkan Muhriz on the eve of hari raya puasa.Since my cycle was a regular one(before pregnantkan Muhriz) i expected Ms P to visit again after 4 weeks la kan.Alaa tapi dah rasa pon tak kan period kah kah.So i went out with Muhriz,got a pregnancy test,buat test kat rumah and taraaa double lines!Tapi tak berapa clear,but still,my instinct ckp mmg betul ni kekeke.Put it in a gift box and hang it on stereng kete hubby.Masa amik hubby kat ofc,die bukak,muka terkujat tapi ckp line tak clear pon hahhhh mak ape lagi muncung itik angsa la.Hubby ckp it's okay,die bukan tak percaya but lets do the test again after few days,maybe hormone dah tinggi sikit kan.So after 3 days,we repeated the test,mama tukang bagi pee je,nah amik!hahaha the rest yg tukang check,tunggu,melompat was hubby and of course Muhriz joined the fun without understanding a thing kekekke.Been calling Muhriz abang since then tapi die buat dekk je.


Tapi on week 7,ade series of bleeding.3 times to be exact.The first time keluar terus pegi panel dulu sebab nak confirmkan mmg pregnant,then the dr asked us to see a gynae terus.So we did,bleeding time(first half of the pregnancy)nie is called threatened miscarriage.Yer nama mmg mantakotkan.But not all mommies yg experience bleeding miscarry.Bleeding and spotting are 2 diff things.My case mmg bleeding lah sebab kene pakai pad.Dr scan mmg nampak baby sac.EDD is 25 May 2012.So that makes the age gaps between Muhriz and adik baby 33months.Perfect lah sebab mmg nak gapkan muhriz dah adik for 3yrs lebih kurang.Dr ckp maybe my hormone tak stable lagi,yer lah dah 2years tak period,period sekali pastu tak period pulak?Hehh ini easy non medical explanation lah.But the way she explained to us sgt menenang kan,that Allah is Great,He knows best for everyone.And most common cause for early miscarriage is an abnormality in the development of the baby.Studies shows that 95% of pregnancies with abnormal babies are not successful.So for this reason,die tak prescribe any ubat kuatkan rahim at this stage,bila dah confirm stable sikit nanti boleh lah bagi.She asked us to come back in 3 weeks tapi kalau ade bleeding byk dtg terus cepat2.So dr asked me utk rehat byk2,abam Muhriz biar babah byk handle,mmg pon balik keje mmg hubby byk handle anak,mandi,feed him,tidokan,tukar diapers,etc lah kekeke.

Alhamdulillah lepas jumpa gynae mmg takde bleeding dah.Balik raya haji pon ok dah.despites buncit dah makin gemok(my sisters mmg notice tapi takot nak tanye kang bukan kene marah =p)takde sapa tanya kekeke.So oklah sebab mmg nak senyap dulu pon.After raya haji,gi checkup balik.dah week 11 masa nie,baby mmg develop well Alhamdulillah.Tapi mamanya pulak baru start evening sickness,muntah sampai tak keluar ape,what goes in will come out.After maghrib mmg tak boleh makan,so nak makan sebelum Asar tue makan lah siap2,malam jadi sayur kangkung.Ada one time muntah sampai 10 times,muhriz pon pandai ajuk dah hahaha,naik kete muntah jugak.so dlm kete mmg letak plastic bags.Ini sama je masa pregnantkan Muhriz huuu lembik time malam.Tapi one thing yg notice,this time mmg byk angin,tak boleh tersalah makan sikit or breakfast lambat jgn laa.

Last week dah bukak buku merah or pink whatever they call it kat klinik kesihatan,still checkup kat pusat perubatan mahsuri tapi kat gov pon gi gak hehehe tamak bin haloba tapi takpe takde masalah pon sebab mama kat housewife anytime je boleh gi,muhriz pulak sekarang suka lah gi klinik especially kk nie sebab bleh jumpa ramai kiddo.2nd pregnancy nie lain nye sebab tak boleh nak manje2 sgt,got a kiddo to take care.Dulu asal lembik je baring,tak yah masak.Sikalang mana bulih.Anak mama nak bace book la nak itu nak ini.Hubby ckp baby ni nanti keluar2 lagi cam suara abang die kot dari suara mama,sebab abam muhriz tau la sekarang kan bising,pandai nyanyi iklan mountain deww lagi hahahaha.

Yg sama dgn previous pregnancy ialah perasan perut besar and rasa dah start showing hahaha.Dah tukar uniform(pants je lah) few weeks back.Tapi rasanya perut tak besar mana pon lagi just jeans biasa mmg tak leh zip dah lah.Ok babyy,nanti mama letak gambar scan ye,dok dlm kete ayah. 

11 comments:

Liyana said...

Tahniah Ami! Alhamdulillah :)

zailamohamad said...

tahniah Ami!! take care

angah sam said...

tahniahh ami!! :)

angah sam said...

tahniahh ami!! :)

Nodie said...

Congrats u guys!!! :)

Nadia Dzai said...

Congrats u guys!!! :)

yun said...

congrats ami...

Ayu said...

Tahniah Ami, jaga diri baik2 tau. Moga both mommy & baby sihat & selamat ke akhirnya. :)

Putri said...

congrats ami.
jaga diri n baby baik.
semoga selamat semuanya

Liasari said...

nak ucap tahniah jugakkk!!! hehehe n take care tau. muhriz x leh nakal2.

Ami said...

tenkiu semua hehe

Post a Comment