Advertise Here

harith ami & muhriz

Destination/attractions: Pasar Mlm Sinsuran,Pasar Kraftangan,Pasar Ikan Masin,Central+Wet Market

Mlm tue overnight at my sis's in Kajang.Flight pukul 750am,so since subuh awal,lepas subuh kat rumah gerak terus sampai LCCT around 630am.Tip with flying with toddler no 1: Arrive early to settle the pre boarding stuff (eh sambung post lain lah yg nie).I was so busy looking for tips to make the flight journey less stressful and more enjoyable since ini 1st time bagi Muhriz,itu yg sampai terlupa GPS dgn baby carrier tuh,even i'd made lists of almost everything;stuff to bring,what to wear on which day,full itinerary of places to visit(including their opening hours,how to get there,fees if any,distance).Haihh itu la org ckp kite mmg merancang kan,tapi alhamdulillah Allah permudahkan this trip.Semua 4 flight tue went smoothly,at least as how we wanted it to be.So arrived KK Airport Terminal 2 around 1030am,amik cab straight away hantar ke Api api center.Since it was still early,11am bilik tak ready lagi.So tinggal luggage dan kami jalan ke market utk beli food nak masak for lunch.
 tunggu mama dada breakfast dulu

Markets die senang je nak jumpa,semua tepi main road,next to each other pulak tue.Akan jumpa tapak pasar mlm sinsuran first,then the craft market,pasar ikan masin,baru central market,belakang central market diorang punya wet market.I had the choice utk beli barang masak di 1)supermarket di centralpoint sebelah apt nie je 2)central market 3)pasar mlm sinsuran tapi pasar mlm lmbt lagi so kami ke central market.Muhriz dan dada tunggu luar lah.Mmg rasa nak beli semua!Tapi kene pandai budget la kan,sebab kalau beli byk sgt ikan ke ade yg tak masak terus kene tinggal dlm fridge kemudian kamu keluar,kan keluarkan key card tue nanti everything akan turn off termasuk fridge,kalau keluar jalan2 one whole day,mmg busuk la haiwan dlm fridge tue.Seafood mmg fresh,ikan besar2 dan pelik hahaha.Beli ketam besar 2 ekor jer,sotong besar pon 2 ekor for RM6!Udang besar nie RM20/kg amik 0.5kg+,ikan merah sebelah RM10,beli beras,minyak,sayur sikit.Yg saya bawak dari rumah: garam,gula,beras blend,bilis blend( for muhriz),sos(dlm packet),bawang sket,kunyit,serbuk soup(for Muhriz) dan instant Brahim's/Maggi macam asam pedas,kari ikan,tepung tempura.Kalau rajin boleh masak sendiri paste tapi mama malas ler kekeke.
 Wet market yg penuh ikan besar!

From central market adalah malas nak jalan sebab Muhriz dah merengek,panas pulak tue.So kami ambil bus je,berenti next stop hahahhaa.Dari bus stop to apt tgk2 Muhriz tertido(yes dgn tak mandinya!) Boleh masuk apt around 1230pm,alhamdulillah cepat! Kami beli jugak lauk kat kedai mamak kat bawah tue tapi ended up tak makan pon sebab makan yg masak sendiri.Even guna instant pon tapi sebab haiwan adalah fresh,rasanya amaat sedapp.Antara yg saya masak for 2 nite kat apt nie kari,asam pedas ikan merah+tuna,sotong+udang tempura,goreng kunyit,sambal,chili crab nasi goreng,telor dadar tapi yg amik gambar yg nie je hehe



Petang around 5pm keluar balik nak gi pasar mlm.Owh sini prayer time die awal sikit lah sebab cerah pon awal,630 tue dah maghrib.Kat KK ni ada 2 pasar mlm,Pasar sinsuran (opposit Hotel Le Meridien)nie macam normal pasar mlm jual barang basah,makanan dah masak yg specialnya seafood tue lah dan kamu boleh duduk dan makan di situ.Harga tak murah mana saya tgk tapi boleh bargain kot hak hak.Byk sgt diorang dah siap2 bakar which i wonder,mmg confirm habis semua ke satu mlm nie?Or direcycle jual esoknya pulak?Mama mmg ler =p So kami mmg tak makan sini,beli pon tidak,lalu je sebab Muhriz mmg tak suka masuk sini,marah semacam je.Kebersihan standard pasar malam la jangan buat muka pulak kan hehe.Actually semua pasar tue die tak suke,busuk dan stuffy agaknya,hmm kat rumah gi pasar mlm relax jer.Since semua bende pon Muhriz comes first,mama dgn baba jeling2 je la,nasib tak rasa nak makan sgt pon sebab tgh hari tue dah melantak seafood kat apt kan.Owh sebelum lebih mengarut,lagi satu ialah Pasar mlm Kampung Air,sana jual mutiara,tshirt,barang kering jer lah.Seafood yg mentah tak sure if kat sinsuran ni lagi murah dari wet market sebab saya hanya beli tuna kat sinsuran ni boleh potong.wet market jual sekor2 yg besar lagi gemok adalah dlm 5-6kg sekor,RM13/kg.Kat sini RM10/kg je,so beli sepotong nak rasa just RM3.Lagi beli chicken wings je pon sebab nak rasa dan berlambak jual chicken wings.Oklah rasa macam ayam golek.



 Masuk pasar filipina or kraftangan,pon kesayangan kecik saya tarik muka.Situ quite congested dan panas utk babies dan bapak babies tapi untuk ibu ibu adalah sgt bahagia.Tapi kami lalu je lah tak boleh stop langsung nanti ade la merengek tapi sempat jugak la beli butang baju melayu,itu saja lah the only kedai kami singgah kat pasar filipina ni.And from what i've read,kat sini biasanya price die lagi mahal since esok nak gi Tamu Gaya,nafsu membeli tue masih terkawal.



 Next to pasar ikan masin,sebelah je. tapi tak byk pon beli apa yg biasa dibeli,kueh cincin,terubuk masin yg kecik boleh dpr RM10 for 3 ekor.dah tak pasal2 dari tak pernah ade stock ikan masin kat rumah sekarang ade berekor2.

Balik dari pasar,singgah Warisan Square.Masuk je tempat air cond bukan main Muhriz happy betul!Siap mintak nak jalan sendiri tanak dukung huhu.Ada few eateries kat sini tapi kat Centerpoint byk lagi.By maghrib balik apt,dinner dan solat.Penat jugak dukung kecik nie even gilir2 tapi die bukan main sampai apt,on air cond mmg melompat keriangan betul,sudahnya 8pm keluar balik gi centerpoint depan tue sebab tgk gaya die active bukan main.Kalau stay kat bilik takot mak pak tertido,anak main sorang sorang pulak.So sempat jugak la masuk Daiso,siap beli picnic mat lagi nak bawak gi Manukan esok.

1 comments:

Zura Lee said...

Salam Ami,

Lepas baca entry Ami ni terus bagi idea utk zura masak sendiri bile nak gi bercuti kat sabah nanti. Anak2 tengah lasak hyperaktif memang tak dapat nak makan ngn selesa kat kedai..huhhuhuh

Post a Comment