Advertise Here

harith ami & muhriz

I should not be too happy when i said the nausea had eased up last week.Few days ago,this monster kecik had severe vomiting and threw up 10 times a day!It was so bad that i could not take anything,not even a slice of fruit,semua keluar balik,air pon! Throwing up too much caused me extreme exhaustion and weariness,jadi lembik macam sayur ;p I had never been that sick before,so all i could do was laid down all day and cried huhu.My parents was about to send me to the hospital because they afraid i would be dehydrated,but i reassured them everything was fine and i just needed some rest.Being admitted is the last thing in my mind!!yer,mmg saya takott masuk hospital hihi. Owh it hurts me when ade org ckp kenapa diorang pregnant ok sehat jer,apsal i nie manja sgt.If that is so,you should be thankful that Allah grants you a smooth journey,but please understand that different people experience things differently.Betul tak? Anyway,back to the sick day,my parents tak puas hati nie i degil so they brought me to see a doctor.Amik medicine saje takpa,i tak takot ;p Upon hearing my story,the doctor suggested i get a more balanced diet just like what i had before coming back to Malaysia.In other words,i should avoid taking too much rice and oily food .Betul la kot,since balik nie i makan everything i nampak,punya la tamak kan,just imagine lah i can have both nasi kerabu and laksam for breakfast ;p.So now no more nasi berlauk,kerabu,nasi lemak,nasi dagang,beehon,mee goreng whatsoever goreng for breakfast.Teringin pon i mkn skett jer(2-3 suap ;p),fobia oooooo
Sudah back to toast and oats.Rice for
lunch jer,still yg goreng2 tak mkn.Dinner pon dah balik to milk and bread.So sekarang sudah sehat balik :).Point to note: take everything in moderation.Sorry baby,mama dah setahun lebih tak balik msia nie.rugii lah tgk jer org jual nasi pagi2 tue ;p sebab tue i've gained 4kg since balik nie huhu tapi BMI ok lagi,so i guess there's nothing to worry about.Did i share it here that this baby is due in Ramadhan?Gagaga kene ganti puasa sebulan.

13 comments:

cikayu said...

ami, sabar ye. 1st trimester je cam gitu. dah masuk 2 & 3rd trimester ok je..

Nadia Dzai said...

Ohhhh, seram jeee denga u muntah mcm tue, thank god dah ok. :D bila balik german?

Ami said...

ayu: tue la ayu,hopefully 2nd trimester nanti tade dah muntah2.

nadia:i tgk nasi pon fobia sekarang,paling takot nak mkn yg masak merah berminyak kilo2 nie huhu.balik germany once visa dah siap,maybe in february kot.visa sane lmbt sket.

SyaNa said...

sabar ye ami..yg penting jgn biar perot kosong tau.once masuk angin mmg ape ko mkn sume dia kuar blk..

*nk wish selamat ganti puasa boleh?? hahahaa wey aku pn sama :p moh kite ganti sama2 ye

Anonymous said...

alalaa... kesiannye Ami.
takpelah, insyaAllah 2nd trimester it b over.
makan small quantity in each servings tp byk kali lah. so that perut tak masuk angin.
org dlu, penah gak salah makan; muntah keluar semua air pun tak bole masuk. huhuu. mmg siksa je rasa. tp sehari tu jelah. lepas tu dah ok.

eh, make sure ade plastik everywhere & some crackers too. bcos thats what i did masa 1st trimester dlu. wlpn my nausea tak teruk mana, tp still keep kat mana2 takot la termunah ke hapa. hehee...



~coffeeaddicts~

Ami said...

syana: tuh aa,rase mkn sokmo dah,tapi ade jek yg nak muntah nye sabar sabar.haa tau takpa,org lain raya sebulan,kite ganti puasa sebulan yeay ;p

aida: ooo you pon penah kene,mmg seksa kan?i pon lepas tue mmg makan jaga betul ;p,tamau la kene lagi sekali takott huhu.ok,plastic mmg standy dlm handbag,dlm kete,tapi crackers i tak bawak lah pulak.pasni kene tiru you lah,tocey!

iswatie "colours of life" said...

normal la ami....me also with 2 pregnancy mmg masuk ward..kalu masuk 2nd & 3rd trimester dah ok dahhhhh.sabar ja lah

che'puan Idot said...

kesian u ami,
but, memang lain orang lain pengaalaman.
even, utk seoran ibu, akan rasai perbezaan pengalaman utk setiap anak2 nya.
doakan, terus kuat.
kena makan juga ya.
utk baby sihat
dan emak pun kuat
jaga diri

Ami said...

watie: watie kene warded for both pregnancies?huhu mmg byk kene bersabar betul

idot: itu la,hopefully sickness nie hilang la in 2nd trimester.

zailamohamad said...

Ami, sabar ya..akak memang kesian bila tgk ibu2 mengandung yg lembik masa 1st trimester tu, setiap orang pengalaman diorang lain2..Insya Allah, moga dipermudahkan bersalin nanti ya;)

Ami said...

kak ila,tue la mace-mace hihi,nie ok doh tapi tok leh make sesuki hati,kene beringat skek.

Aida Narina said...

ami!!! aaa kesian kat u yang comel tu muntah2! hope you are coping well with the new routine. btw, ur baby bump dah nampak! i am super-excited. owh, bila la i boleh join talk about babies. btw, lepas ni takut datang pula kempunan nak makan apa2. stock up siap2 makanan beofre balik to germany dengan ur hubby ok?

Ami said...

aida!kawen cepat2 and make babies!Haah itu la yg i tgh buat,mkn everything yg i nampak sebab takot kempunan nanti.My brother sampai ckp "you dont have to eat everything!gemok sgt nanti baru tau" hahaha.

Post a Comment