Advertise Here

harith ami & muhriz

Assalamualaikum

Monday lepas mama,babah and Muhsin ke Nuclear Dept,HKL.Abg Muhriz cik nie tolong jagakan di Kajang.Muhsin kene puasa for 4 hours,test scheduled at 8am,tapi tgk2 kul 11 baru start.Nuclear Dept ni tak silap ada di HKL and Hospital P.Pinang aje.Kami pilih HKL terus lah sebab mmg surgeons di Hannover referkan ke HKL dan dah pegi follow up situ.

Muhsin had laparoscopic Hynes pyeloplasty robot assisted surgery in Nov 2013 to remove an ureteropelvic obstruction.His surgeons di Hannover mmg dah tulis dalam referal letter to HKL yang Muhsin needs a nuclearimaging test to check the kidney functionality again at least 4 months after the operation.So Datuk Dr Zack from HKL scheduled one for him.Sebelum surgery Nov 2013 tu pon dah buat this test(DTPA) so I kinda know what to expect.He needed an IV line untuk inject substance(isotop sth namanya),that liquid akan travel to his kidney then bladder which could be seen on the monitor.Macam contrast test.So for that to happen smoothly,Muhsin needed to lay on his back for 40mins.Nov 2013 die baru 6months,boleh la baring.Sekarang baring kalau nak tido je,sekrang jgn haraplah.So he was put to slee(bagi ubat tido orally).Patut after half an hour dah tido,tapi Muhsin ni budak kuat sejam baru pengsan.Itu pon ngam2 bgn sejam after that,1min nak habis test tu.Itu yang kene puasa tu,takot aspirated.Setting an IV line at this age was far more challenging dari masa die kecik dulu.Meraung tu mmg lah,tapi yg tak tahan,die bite wire tue semua nak bukak.Nurses asked me to wait outside,takot saya tak tahan tgk kot.Little did they know,saya dah pernah tgk lebih dari tu.

Gambar masa test di HKL Hubby tak bagi ambil.So mama letak la gambar Muhsin dgn line nye masa last operation in Dec 2013.Due to previous surgeries,mmg susah sikit nak set IV line kat tangan or kaki Muhsin ni sebab dah byk sgt guna.Darah pon ambil dari dahi dah.So last operation tue,after 4 days,lines yg kat tangan n kaki rosak,the surgeons had no choice but to put a central line kat leher,Muhsin was sent to OT for that.







 Honestly the initial result from DTPA test last Monday agak merisaukan mama.Tapi staff kata let they analyze first.Doakan Muhsin.Saya dan hubby berharap sgt muhsin tak perlukan surgery lain dah.Kami sentiasa doakan yg December lepas tu the last one,semoga penyembuhan yang Allah kurniakan sekarang tiada berpenyakit.Tapi kami sentiasa redha atas semua yang Allah aturkan.Doakan Muhsin.

2 comments:

Pinkwatch said...

I pray that your son muhsin will be granted a good health and be a strong boy as he is now insyaAllah... And to the mom, take care ok.. InsyaAllah yang baik2 sahaja...

Annisa R. said...

Assalamualaikum, Doakan anak yang comel ni sihat walafiat:) InsyaAllah.

Post a Comment