Advertise Here

harith ami & muhriz

I know i don't blog much lately and i blame the hormones and the weather!Fuhh creating excuses eh,truth is,i just do not have the mood to blog ;p aka malas!

I'll be seeing hubby again in 2 weeks time yeay!!and hopefully kat Augsburg nanti rajin lah update blog.Anyway,i need your opinions on some of the baby stuff.

1.Breast Pump

After researching and asking around,rasanya we are going for Medela,but which model tue,undecided lagi.I know,i know mesti ramai ckp beli free-style lah.Of course i want to,but put yourself in our shoes,being first time parents yang semua barang baby kene beli and with the not yet working mommy nie, surely we have to allocate the budget for every single thing and as for now,free-style is beyond our budget.So,our other options are the pump- in style or Swing or Mini(double).But seriously,what's the different between the Free-style and pump-in style besides the first one is of course can be operated hands free?And between dual pumping(double mini) and dual mode expression(swing) which one is more important?If there's dual swing,surely i'll grab that one.
free-style aka hands free?

the bulky pump-in style?



ke mini?ke 2-phase but single pumping?


2.Stroller
I don't know about others but for us,stroller nie on the top of the list too.Maybe dah terlampau selalu tgk mat2 saleh nie with strollers kot.And with the very-petite-me,there's no way i could carry a 10kg baby pusing satu mall later.What we want is a compact fold 3 wheelers.

Dulu idaman hati was phil&ted,i know yg nie mmg bulky berat sgt but can't help it,suke sgt.Especially with the double kit that allows 2 kids to ride(hihi nak ade sorang dah pikir stroller for 2!) We both love this buggy that we tested it every time pegi Mothercare hahaha.Tapi saya kene menyedari diri ini ikan bilis that the buggy is too big for me,macam i sekali boleh dok dlm tue.So i doubt if i can manouevre it smoothly hahaha org tgk pon kesian kot ;p



So 2nd idaman hati,Quinny Zapp pairs up with Maxi Cosi.Like many others,i was charmed by its stylish look!I love the fact that it's one of the most compact stroller which is perfect for parents like us who've got small cars hihi.But but its lack of recline feature has hold me back.I'm afraid later the sleep part will be a problem.Well,surely the sleepy baby(or toddler) couldn't get comfortable in the upright seat kan?Any Zapp users with this sleeping problem?
So our other choice is Quinny Speedi,ok tak?But i don't think it's light-weighted pulak hmm hmmmm.
What do you think?Ke salah concept kami nie,budget for buggy dah exceed breastpump huhu.

3.Babybjorn-dah beli dah.Huby ckp he won't give up gaming,so kene ade sling la in case die kene babysit sambil main game huhu.I can imagine me busy cooking,he's with baby M main game,biarlah.And there's no way he's going to wear a baby pouch,so yg nie die dah beli siap2. konon nak jadi ayah cool camni la ye hubby?huhu

4.Rocker/Bouncer.ok yg nie seriously tak tahu nak pilih mana satu.Hubby ckp he read reviews fisher-price punya pon ade yg senang topple.pulak dah huuu help!! Ape lagi ye,rasanya tue jer kot yang kene beli before in laws dtg Augsburg,nak tumpang luggage diorang.I'm lucky that hubby pon sama excited survey baby's stuff nie.In fact,breast pump pon die yg tolong survey ;p.

Ok,update on the baby!I'm in my 18th weeks and i' glad the nausea nightmare had gone!So preggy mommies out there,just hang on in the first trimester tue k.I can still eat almost everything except 2 benda : daun kesum and ikan bakar dlm daun pisang.The rest is fine.But i forbid myself from eating too much,no such thing as eating for two for me.It's the quality of the food not the amount of it that you have to watch out,kan?But,if i want to,i have no problem pon nak makan nasi 3 or 4 kali sehari but will end up tido kekenyangan the whole day huhu,so not healthy,tak bleh,tak bleh!Craving pon tak ade except rambutan yg dulu tue,and few weeks back i asked for pisang emas.Huhu mak ckp nasib baik mengidam yg senang je ;p.Ade jugak rasa nak makan sushi and sashimi but i know eating raw food is unhealthy for the baby,so pandai pulak tahan hahaha,bukan craving but more to mengada2 kot huhu.So here is the latest image of baby M.Check up was done at the local pusat perubatan Islam in KB,most likely i'm gong to deliver here,anakanda nie akan jadi rakyat kelante la nie hehe.
Owh another note,when filling up the commencement form,under special request tue,i asked for a seat close to the stage,my reason; i will be 26 weeks pregnant by then,takot penat jalan jauh(the ceremony will take place at the the Royal Albert Hall,so rasa-rasanya mesti jauh kan kene jalan to the stage kan?pandai2 ;p)But bila dah submit rasa mengada pulak,ade ke org nak entertain such request hahaha maluuuu!!!
Baby M,this is me 4 years back,during my degree commencement,it was freezing cold but i insisted on wearing kebaya.This May you'll be walking the aisle with me okie dear?

12 comments:

Nadia Dzai said...

ehehe, daddy yang semangat survey semua ehhhh ;) tapi dok oversea nie, semuanye stroller friendly kan kan. :) bas pon. eheh tak sabarnyeee nak balik Augsburg ehhh

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

slow2 beliami .. tp ramai review FS tu bagussssssssssssssssss sgt2 .. kita jer yg tak mampu nak beli ... hu..hu..hu

Precious Moments said...

Good choice on the bouncer and baby bjorn...I liked the top stroller, and any breast pump by Medela is good!

Ami said...

nadia: aah byk ayah die yg survey,mama byk goyang kaki ckp yes or no jer huhu.that's why,kat sana mane2 pon gune stroller,tapi baby nie tak sure lagi nie dok msia ke germany nie.

diana:nak beli yg atas tue dulu sebab nak tumpang luggage parents nanti huhu,besides kat msia price die almost double kan,and kitorang coming back in june,takot menyesal tak beli siap2 kat sane.tuh la FS ke PS nie huhu.

sarah: we would love to get a phil&ted but it's too big for someone like me who's below 5 ft :(

Anonymous said...

Tahniah Ami..lama tak singgah sini..tak sangka dah ada baby..anyway, take good care yer...

regards,
Lindahpadlee

p/s: trying to use wordpress account but it was rejected.

http://falindah.wordpress.com

nuruleyda said...

ami,
org tak beli lagi breast pump. sbbnye tatau milk production cemane and am also torn between swing or freestyle tu. ramai org kata beli je freestyle. maybe i beli freestyle kot - kalau sempat kirim from my SIL yg dok kat US tu. sbb price kat sana cheaper. hihi.

pram pun kiteorg tak decide lagi nak beli yg mana.3hari lepas kitorg survey baby cot/playpen baby je pn dah argue mcm2. hahaa... bkn yg gadoh2 tu... tp cam yg sorg suke yg ni, yg sorg bekenan yg tu.last2 tak beli pun lagi. cemane la nnti nak beli car seat, pram & etc... hahahaa.

so, baby nnti jadi org kelantan ek? mine plak akan jadi org penang. heh.




~coffeeaddicts~

redrania said...

ami..lama x chatting kt pcm..heheok pasal breastpump..ok im not a breastfeeding mother,cuma dpt bfeed sepanjang 2 bulan je...

for me better ami pilih electric breastpump..swing la dulu...mini-e saya penah beli..tp cepat rosak..

kenapa electric? to prevent stress, lack of support...breastfeed baby bukan keje mudah..
kena kuat semangat..kena ada strong support..

kalo beli manual tu pun ok actually..tp itu kalo susu da stabil dan da banyak...

good luck ami

Ami said...

Lindah: Thanks Lindah!tue la,ami pon jarang update sekarang,malas ;p.Baby lama lagi nie,5 mths to go!

aida: aida,i rase bpump tue i nak beli siap2 kot.sebab i takot jadi macam my friend,die beli yg manual dulu,guna sekali jer sebab lenguh tangan so susu tak keluar mase pump!And that caused her trouble lah masa pantang.Her baby masa nak tido akan marah kalau milk flow is slow(direct bf),so she had no other choice but to give her FM (nak kasi EBM tade kan)i pon tak sure which model,tunggu hubby decide,so far byk bende die yg survey and beli,avent isis pon ok kan?baby cot i for sure kene beli sebabnya mama baby nie tido puas ok,hubby mmg tak kasi la letak baby sekatil dgn mama die nie huhu.
aah baby kelate,sebab i nak berpantang kat rumah,i tukar diapers pon tak penah tau ;p

azie: azie penah pakai mini-E yer?tue la between mini dgn swing rasenya ami prefer swing kot sebab ade 2 mode expression tue kan.tue la so far alhamdulillah rasanya hubby yg lagi bersemangat nak suruh bfeed ni huhu

zailamohamad said...

owh selamat bershopping!! kak ila sudah lame rasenya tak shopping barang2 baby ni..nak tunggu yang ketiga dulu lah..hehehee tapi entah bilalah tu;)
take care ya!! selamat berjumpa dengan hubby semula;)

Pinkwatch said...

hi.. first time komen kat sini.. nak komen pasal breastpump...

klu u betul2 determine to fully BF ur baby, mmg better invest in a good breastpump... as for me, before this (3 and half years ago), i used avent out and about.. it's a manual pump.. it's good tp letih sket sbb nak kena guna tangan and pengeluaran pon lambat sket....stock susu buleh la simpan and alhamdulillah my second son berjaya di fully BF-ed kan.. :) then my sister gave birth last year and she used avent isis electronic tu.. bagus mmg bagus, tp it's not for the heavy duty pumping.. which means pump banyak2 rosak pulak motor dia..bile dah rosak motor, she now pumps it manually (nasib buleh guna manual jugak walaupon motor rosak)

and now, I dalam pantang, but I bought medela FS before giving birth to my 3rd baby (hubby kat UK, so conversion RM to pound skrg sangat best and dpt medela FS tu cheaper berganda dr mesia dekat nak 1k!).. and what can I say.. It's the best pump ever!!! worth every money u spent on it! kebetulan this time, my baby was warded 4 days at the hospital due to jaundice.. so mmg berguna sangat breastpump tu.. save time for pumping and milk production pon banyak (sgt2 laju dan produktif dr avent).. dan alhamdulillah dalam pantang nie buleh la I buat stock utk keje nanti sbb dalam pantang susu buleh dikatakan banyak sbb baby asyik tido.. hehehehe.. but I must warn u, BF is not easy... you have to have a lot of patience (nnt kena breast engorgement, nipple crack and will lead to mastitis la dan macam2 lagi) and sabar is the key word as this is ur first time.. from my experience, bersalin kat mesia tak berapa banyak bantuan utk fully breastfeed nie.. even I bersalin kat swasta (the only hospital swasta kat terengganu..hehehe) pon I kena mintak baby utk breastfeed her.. kalau tak diorg sumbat susu botol (ade ke patut).. compared to when I gave birth to my second child before (in the UK).. oh mmg the midwives and the health visitor were really2 helpful dan full with information too.. hehehe.. takpe.. browse babycenter.co.uk.. kat situ banyak info on how to succesfully breastfeed ur child..

all in all, all the best to you.. semoga berjaya.. :)

Pinkwatch said...

and owh.. btw, kalau I, I will invest my money first on a good breastpump.. then kumpul duit skali lagi and beli pulak stroller yg best.. furthermore, u will berpantang in mesia kan? tatau la kat kelantan camne, tp kat ganu nie, mmg tak guna pon stroller tu.. (unless if u stay or pantang kat tempat ur hubby)... lagipon stroller buleh beli masa baby dah besar sket.. for example 3 or 6 months.. kat mesia nie konsep dia, letak dalam kereta, parking depan bangunan, angkat/dukung baby dan masuk bangunan tu.. hehehe.. lain kalau kat europe.. nak kena guna public transportation, masa tu barulah a good stroller will worth the investment.. tp since masa baby u kecik sangat nie u'll be in mesia, then my suggestion is invest kat breast pump dulu.. nnt bile dah nak balik German (kan?) atau dah kat sana baru cari stroller yg best2..

and satu lagi kalau nak guna public transportation, I suka stroller yg 4 tayar.. macam maclaren tu.. senang nak lipat kalau bus penuh atau tetiba dalam bas ade org wheelchair nak naik, bus driver akan suruh kita lipat stroller kita.. maclaren (atau 4 roda jenis stroller yg lain) senang dan ringan, so kalau sorang2 pon.. buleh dukung baby sebelah and carry stroller sebelah dan turun bas.. pendek kata senang dan tak kelam kabut lah.. hehehehe...

sorry komen panjang pulak.. this is basely through my experience.. hehehe.. kalau orang lain maybe lain.. :)

Ami said...

k.ila: thanks!baru nak start beli pon,yg kecik2 langsung tak beli lagi,byk sgt kene beli sampai blurr huhu.

pinkwatch: thanks for sharing dear!and i am inspired,hopefully boleh bf exclusively macam u.so far macam dah 80% nak beli FS(kot ;p) stroller bapa baby dah beli before i sampai hari tue,tak boleh ckp ape dah,kat msia guna kat mall je la kot.sekarang tgh survey car seat and bouncer plak.

Post a Comment