Since hari nie ada pasar malam dan akan pergi ke pasar malam nak cari durian,mari tulis mengenai makanan pasar malam.
Sy dan suami suka ke pasar malam,tapi pasar siang 2 bulan sekali belum tentu hahaha.Tapi dgn muhriz nie tidak lah selalu sgt pergi,kesian pakcik tue kene berpanas.Sebelum sampai atau senang cerita,dari rumah lagi dah decide nak makan apa,so bile sampai,terus pegi gerai sama selalunya,beli dan terus balik. Kalau mood mama ok, mama pegi la cari ikan ke sayur ke.Makanan di pasar malam nie,kalau kami jumpa yg ok mmg tak pandang yg lain dah,takot nak try yg lain hehe dasar tak berani mencuba ;p.
One of our fav is Yong Tau Fu.Yong Tau Fu nie kalau tak sedar diri boleh sampai RM20 percaya atau tidak?Mmg kene percaya!Jadi kene beringat selalu dan muhasabah baru tak terbeliak mata nak membayar.Utk tidak menterbeliakkan mata lagi,kita masak sendiri yo!Senang aje rupanya. Sebab kene prepare dipping sauce die ajo.Hat lain?beli dan rebus dlm soup.Soup tutup mata boleh buat ece ce ce.Ni dah 3rd time buat sampai hubby tak mo dah keh keh.
Soup:
Guna kaki ayam or rangka,letak bawang putih,chicken cube,daun soup,garam sket.
Sauce:
Gula Melaka,sos cili,sos tiram,cuka,kicap manis,kacang goreng dan tumbuk,belacan,cili padi,rasa kan dgn garam,gula,pekat kan dgn tepung jagung.
To serve:
Rebus segala rakan rakan pilihan anda,angkat,letak sauce,tabur bijan goreng.Siap!2 ringgit tujuh ploh sen sajork!
1 comments:
Hmmm... I'm not quite sure what language this is but I like the picture! Do you think you can post the recipe? Anyway, thanks for sharing! Cheers!
-Natalie
Post a Comment